Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

«Χτύπημα» από Moody's

Αθήνα Ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service ανακοίνωσε την Κ.Δευτέρα πως υποβαθμίζει κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδος, από το Β1 στο Ba1, μη αποκλείοντας να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμισή της, εξαιτίας των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεοκοπίας της.

Η σημερινή υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s είναι ...
εντελώς αδικαιολόγητη, καθώς δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το εύρος της υποβάθμισης και η χρονική στιγμή, που ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε για να την ανακοινώσει, είναι ακατανόητα και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά.

Η πρόθεση του οίκου Moody's για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ήταν γνωστή εδώ και ημέρες στην κυβέρνηση, η οποία προσπαθούσε να αποτρέψει την απόφαση.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι είχε ήδη προηγηθεί ένσταση προς τον οίκο αξιολόγησης τόσο από το υπουργείο Οικονομικών, όσο και από την Τρόικα.

Εκτιμάται ότι ο οίκος αξιολόγησης σπεύδει να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφήςτης ΕΕ στις 11 Μαρτίου και να λητουργήσει η απόφασή του αυτή ως βάση πίεσης έναντι της Αθήνας και γενικότερα των χωρών της Ευρωζώνης.

Κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν ότι με την απόφασή της η Moody's δημιουργεί αρνητικό για την Ελλάδα κλίμα εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής και να προκαλέσει δυσπιστία όσον αφορά στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Τραπεζικοί παράγοντες στην Αθήνα προτρέπουν την κυβέρνηση να κινηθεί δικαστικά έναντι των οίκων αξιολόγησης, ακολουθώντας το ανάλογο παράδειγμα της Ισπανία
To vima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...