Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Τα πάντα για να μείνει ισχυρό το ευρώ

Αθήνα Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου θα στείλει «σαφές μήνυμα» στις αγορές, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι συμφωνεί πως «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να παραμείνει ισχυρό το ευρώ».

Σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα δυνατότητας του μελλοντικού μόνιμου μηχανισμού (ESM) να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή να θέτει στη ...
διάθεση των χωρών - μελών τα μέσα για την επαναγορά ομολόγων τους η Α. Μέρκελ φαίνεται να «μαλακώνει».

«Σήμερα δεν μπορώ να πω ούτε ναι, ούτε όχι» τονίζει, προσθέτοντας πως πολλά στοιχεία είναι υπό συζήτηση και θα πρέπει τα δει κανείς.

Κατά την κυρία Μέρκελ στον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013 θα πρέπει να συμπεριληφθούν «στοιχεία άμεσης συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στη λύση μιας κρίσης».

Ωστόσο αποκλείει να επωμιστούν βάρη του προσωρινού μηχανισμού. «Σε καμία περίπτωση» δεν θα συμπεριληφθεί κάτι τέτοιο στο ταμείο ESFS που θα λειτουργεί μέχρι το 2013, ξεκαθάρισε η Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι χρειάζεται μία «στεγανή λύση».

Υπάρχει συναίνεση στην ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και να εντατικοποιηθεί ο συντονισμός στην οικονομική πολιτική, αλλά απομένει να υλοποιηθούν αποφάσεις, πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

Αυστρία: κατά της εξόδου των «αδύναμων» από ευρωζώνη

Κατά της εξόδου των υπερχρεωμένων χωρών από την Ευρωζώνη, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε, όπως σημείωσε, ένα εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα προς τις χρηματαγορές, τοποθετήθηκε ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, σε ομιλία του σε εκδήλωση της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας στη Βιέννη.

Σύμφωνα με την έγκυρη αυστριακή εφημερίδα Βίνερ Τσάιτουνγκ, της οποίας εκδότης είναι η Αυστριακή Δημοκρατία, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε τη σημασία των προϋποθέσεων που θα πρέπει να ισχύουν στην ευρωζώνη προκειμένου να δίνεται έκτακτη οικονομική βοήθεια στα κράτη που την έχουν ανάγκη.

Συγχρόνως ανέφερε ότι και στο μέλλον θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι στόχοι δημοσιονομικής σταθερότητας και τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Πρελ δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά των κρατών που δεν πληρούν τα κριτήρια, ανέφερε μόνο ότι πρόκειται για ένα ακανθώδες ζήτημα.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Οίκου Αξιολόγησης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να είναι καθαρά διευρωπαϊκός, ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...