Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Το μυστικό του Μνημείου στην Πλατεία Ταξίμ



Εκατομμύρια άνθρωποι περνούν καθημερινά από την Πλατεία του Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Κοιτάζουν το επιβλητικό Μνημείο που δεσπόζει στην Πλατεία και αναρωτιούνται ποια είναι τα πρόσωπα που βλέπουν. Αναγνωρίζουν τον Κεμάλ, τον Ινονού και τον Στρατάρχη Φεβζί Τσακμάκ, αλλά δεν βρίσκουν κανένα στοιχείο για τους άλλους δυο Στρατηγούς.

Οι Εγκυκλοπαίδειες αναφέρουν ότι το μνημείο κατασκευάστηκε από τον Ιταλό γλύπτη Pietro Canonica και τοποθετήθηκε

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ενας Παπανδρέου χαμένος στην μετάφραση



Οταν εσπευσμένα ανακοινώθηκε, η χθεσινή διακαναλική συνέντευξη, δεν πιστεύαμε ότι θα αντικρύζαμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος μόλις σταμάτησε να διαβάζει όσα του γράψανε, ξέχασε την ελληνική γλώσσα και έδινε την εντύπωση ότι δεν επικοινωνούσε.
Βλέπαμε έναν άνθρωπο χαμένο στην μετάφραση, να μην κατανοεί την ερώτηση, να απαντά αόριστα ψάχνοντας τις λέξεις, με λεξιλόγιο κακού μαθητή δημοτικού ( κάπως έτσι εκφράζεται δυστυχώς και στην μητρική του γλώσσα) και να απαντά με εκφράσεις κλισέ, που μάλλον αγνοούσε την σημασία τους. Δύσκολα τα ελληνικά ειδικά όταν τα... 

Φάκελλος «Πόρος» Η πραγματική (παρα)κυβέρνηση της Ελλάδας


ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΟΚ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ε.α ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ .."Γνωρίζω πολλά! "


Α.Κ., υποστράτηγος ε.α

Θλίβομαι! Θλίβομαι στ’ αλήθεια που ένα Έθνος Ηρώων, το Έθνος μας, κατάντησε εθνάριο. Μια ασπόνδυλος κοινωνία που κυβερνάται επί 50ετίαν από τρεις οικογένειες. Που κατάντησαν την πατρίδα να σέρνεται, πενόμενη, καταχρεωμένη,κάτι ανάμεσα σε προτεκτοράτο και αποικία…Θλίβομαι! Γιατί υπηρέτησα συνειδητά αυτήν την Πατρίδα. Με όνειρα, με ελπίδες….
Όπως την υπηρέτησαν χιλιάδες άλλοι. Αφιέρωσα τα καλύτερα χρόνια μου, δεκαετίες ολόκληρες, στην υπεράσπιση των άγιων χωμάτων μας. Χειμώνες ατελείωτοι στα λασπόνερα του Έβρου, λιοπύρια αυγουστιάτικα στα ξερονήσια του Αιγαίου μας…Δεν μίλησα τότε. Ήλπιζα.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Αναδιάρθρωση του χρέους προβλέπει ο Ρουμπινί

 Ο διάσημος οικονομολόγος εξηγεί στην «Κ» γιατί την θεωρεί αναπόφευκτη στο μέλλον


Συνέντευξη στον Αθανασιο Eλλις
Παρά την εφαρμογή σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επώδυνων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο τεράστιο χρέος που συσσωρεύεται και θα αναγκασθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωσή του, υποστηρίζει μιλώντας στην «Κ» ο διάσημος οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπινί, ο άνθρωπος που πριν από πέντε χρόνια προέβλεψε την παγκόσμια οικονομική κρίση. «Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην την λέτε πτώχευση. Πείτε την αναδιάρθρωση υπό πίεση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί» επιμένει ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη Ιρανοεβραίος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την Ελλάδα «LehmaBrothers της Ευρώπης» και θεωρεί πως ο δανεισμός από το ΔΝΤ και την Ε. Ε. το μόνο που επιτυγχάνει είναι να αναβάλει την αναπόφευκτη αναδιάρθρωση, με αποτέλεσμα όταν γίνει αυτή να μην είναι πλέον ελεγχόμενη.

Μήπως οι τηλεοπτικοί πολιτικοί εκβιασμοί μας βολεύουν;

Γράφει ο Όμηρος

Το έχω γράψει και παλαιότερα ότι ο ΓΑΠ με κάνει να αισθάνομαι άβολα όταν δίνει συνεντεύξεις. Όμως κατάλαβα ότι δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ενώ σήμερα τον ακούω, αύριο θα ακούσω να τον ερμηνεύουν. Σήμερα διαπιστώνω ότι ο άνθρωπος λέει με τόση φυσικότητα ψέματα και αοριστίες,που είναι εύκολο σε ένα καλόβολο ακροατή να τον πιστέψει. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο συνδιασμός του αόριστου λόγου, και των ανενδοίαστων ψεμάτων μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος για την χώρα. Αν προσθέσει κανείς και τον κυνισμό τόσο του λόγου του, όσο και των πράξεών του, τότε θα έλεγα ότι αποκτούμε έναν πρωθυπουργό εχθρικό πρός την χώρα.
Κατάφερε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο διακυβέρνησης, με ψεύτικα στοιχεία, κατασκευασμένες στατιστικές και οικονομίστικες αλχημίες, να διαλύσει και να υποδουλώσει οικονομικά την χώρα για αόριστο χρονικό διάστημα, ( πιθανότατα μεγαλύτερο των 50 χρόνων) αλλά και να την βάλει σε ένα νομικό προηγούμενο από το οποίο δεν θα απαγκιστρωθεί ποτέ, αν δεν συμβούν συνταρακτικά γεγονότα.
Οι λεπτομέρειες της οικονομικής κατοχής έχουν αναλυθεί τόσο πολύ και από έγκριτους οικονομολόγους που η ανάλυση τους μόνο κουραστική μπορεί να γίνει.
Επειδή όμως δεν συνάντησε καμία αντίδραση, ή όποια αντίδραση ξεκίνησε, με κυνικούς γκανκστερικούς χειρισμούς την κατέστειλε στην γέννησή της, νομίζει πώς ήρθε η ώρα να εξουθενώσει τελείως αυτή την υπέροχη χώρα. Ξεκίνησε λοιπόν να  "δώσει λύση" στα εθνικά θέματα. Αιγαίο, Σκοπιανό, και σε συνεργασία με την απίστευτη Κυπριακή κυβέρνηση και στό Κυπριακό. Πραγματικά έχει κανείς την αίσθηση ότι αυτή την χρονική περίοδο συμβαίνει η τελική επίθεση για τον ολοκληρωτικό αφανισμό του Ελληνισμού. Και ότι αυτή καλύπτεται κάτω από τον μανδύα της "σωτηρίας της πατρίδας" όπως πολύ συχνά επαναλαμβάνει ο ΓΑΠ.
Επειδή αυτή η χώρα είναι μικρή αλλά υπέροχη, επειδή αυτός ο λαός είναι βασανισμένος,  ταλαιπωρημένος,  κακοποιημένος, επειδή δεν αντέχει άλλες περιπέτειες οποιασδήποτε φύσεως, οικονομικής η άλλης, επειδή πρέπει να αφεθεί ήσυχος στον δρόμο της προόδου που ξέρει και μπορεί πολύ καλά να ακολουθήσει (εκτός των άλλων επειδή πατά σε πολύ γερά θεμέλια και έχει υπέροχο χαρακτήρα), επειδή ο δικός μας τρόπος ζωής είναι πολύ καλύτερος από κάθε ξενόφερτη επιδραση, είναι απόλυτη ανάγκη στίς επερχόμενες εκλογές να καταβαραθρωθεί το ΠΑΣΟΚ και ο ξενόφερτος ΓΑΠ. Πρέπει να τον ωθήσουμε σε εθνικές εκλογές και να τον διώξουμε, προτού με τις πράξεις του μας βάλει σε δρόμους χωρίς επιστροφή.
Καί μή τολμήσει ο Σαμαράς να πεί ότι δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Το έργο που θα του ανατεθεί, της σωτηρίας της πατρίδας δεν επιδέχεται οπισθοδρομήσεις.

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Παρά την εγκληματική παραπληροφόρηση της Τηλεόρασης, όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πλέον τα εξής γεγονότα :
Προεκλογικά διακηρυσσόταν από τον κ. Γ.Α.Παπανδρέου ότι «λεφτά υπάρχουν» παρά την ενημέρωσή του από το Διοικητή της Τρ.Ελλάδος.
Την επομένη των εκλογών 5/10/2009 οι μέρες πληρωμής των υπό διαπραγμάτευση Ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν από 2 σε πλέον των 10, χωρίς την υπογραφή του Διοικητή και υποδιοικητή της ΤτΕ και αντίθετα προς τις Κοινοτικές Οδηγίες, πράγμα που τα άφησε αφύλακτα στη μανία των κερδοσκόπων και ώθησε τα spreads από 130 μονάδες βάσης σε 1200.
Σε αυτό συνέβαλαν επίσης οι δηλώσεις περί ελλείμματος (διογκωμένου με τεχνητό τρόπο) και περί αναξιοπιστίας της χώρας, ώστε τελικά έγινε αδύνατη η δανειοδότησή της από τις αγορές με φυσιολογικά επιτόκια.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Σκέψεις γύρω από το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων

 Γράφει ο Όμηρος


Δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Γκρουέφσκι:
«Μέχρι σήμερα, είχαμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό έξι συναντήσεις και ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, είχε μια. Ελπίζω ότι οι μελλοντικές συναντήσεις θα είναι πιο ουσιαστικές και δεν θα είναι μόνο τυπικές. Εγώ πάντα ήθελα να συναντώ τον άνθρωπο με τον οποίο, θεωρητικά, θα μπορούσα να επιλύσω ένα σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα μας και πιθανόν, εάν και η άλλη πλευρά το επιθυμεί αυτό, θα συναντηθώ τόσες φορές όσες θα είναι αναγκαίο. Ελπίζω ότι αυτές οι συναντήσεις θα είναι πιο ουσιαστικές και δεν θα είναι μόνο τυπικές. Ελπίζω ότι σε αυτές θα μιλήσουμε πραγματικά και θα αναζητηθεί πραγματική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε». Χαρακτήρισε απαραίτητη τη βούληση για επίλυση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν επιλύεται με μισή ώρα συζήτηση «από την οποία ο μισός χρόνος καταναλώνεται για τυπικότητες ή σπαταλάται με μη ουσιαστικό τρόπο». «Καλώ σε σοβαρή προσέγγιση για την επίλυση αυτού του ζητήματος» κατέληξε.


Κατ' αρχήν θα ξεκινήσω με το χιλιοειπωμένο ότι δεν συζητά κανείς εθνικά θέματα όταν βρίσκεται στριμωγμένος στην γωνία. Και αυτή την χρονική περίοδο η Ελλάδα, εξ αιτίας της οικονομικής της αδυναμίας μπορεί να υποστεί πολλών ειδών εκβιασμούς.
Στην συνέχεια θα πω το επίσης χιλιοειπωμένο, ότι αυτή η περιοχή ποτέ ιστορικά δεν περιείχε στην ονομασία της οποιοδήποτε συνθετικό που να θυμίζει Μακεδονία.
Τρίτον θα αναφέρω ότι από όλους τους αρχηγούς του κρατιδίου των Σκοπίων , ο πιο αδιάλλακτος, με τον οποίο δεν θα περίμενε κανείς καμία πρόοδο συνομιλιών είναι ο Γκρουέφσκι. 
Τι συμβαίνει και ζητά τώρα ουσιαστικές συνομιλίες; Μα είναι προφανές ότι τώρα αισθάνεται ότι παίζει εντός έδρας και με μιλημένο διαιτητή, μιά και έχει το ίδιο αφεντικό με τον δικό μας τον ΓΑΠ. Υπολογίζει λοιπόν ότι το αφεντικό τους θα  υπαγορεύσει την λύση, η οποία θα είναι πρός το στενό συμφέρον του κρατιδίου του, μια και στό παρελθόν έχουν φανεί οι προθέσεις .
Θα αναφέρω επίσης ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να διαπραγματεύεται μόνος του για τόσο σημαντικά θέματα. 
Οφείλει ο ΓΑΠ, προτού προβεί σε κάποια διαπραγμάτευση, να συνεννοηθεί με όλη την αντιπολίτευση, να ενημερώσει τους αρχηγούς για ότι συζήτησε στις έξι συναντήσεις που αναφέρει ο Γκρουέφσκι και αν δεν κριθεί η περίσταση πρόσφορη, να αναβάλλει κάθε συζήτηση επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. 
Σε εναντία περίπτωση αυτός και το κόμμα του θα είναι υπόλογοι απέναντι στον Ελληνικό λαό για μιά ακόμη προδοσία. Να μην ξεχνούν ότι ο χειρισμός της διένεξης των Ιμίων και η μετατροπή Ελληνικού εδάφους σε γκρίζα ζώνη, είναι πολύ πρόσφατη, και οποιαδήποτε απόπειρα διαστρέβλωσης της αλήθειας απέτυχε. Η καθαρή αλήθεια έχει αποκαλυφθεί.