Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

«Ταμείο Στήριξης»... με δόντια


Οι δυσκολίες συνεννόησης των Ευρωπαίων ηγετών δεν αφορούν μόνο την οικονομία, αλλά και την εξωτερική πολιτική και άμυνα. Είναι χαρακτηριστική η αδυναμία κοινής ευρωπαϊκής στάσης έναντι του προβλήματος που ακούει στο όνομα της Λιβύης... Από την άλλη μεριά, η κατάσταση στην Ιαπωνία και η ραγδαία επιδείνωση της κρίσης στην Πορτογαλία αλλάζουν συνεχώς το ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό πλαίσιο. Σ' αυτές τις συνθήκες, διεξάγεται σήμερα και αύριο η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.Υπάρχουν βεβαίως τα συμπεράσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της 11ης Μαρτίου και η εξειδίκευση που έγινε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, πάνω στα οποία θα στηριχθεί η Σύνοδος. Παρ' όλα αυτά εξακολουθούν να υφίστανται διάφορα «κενά» γύρω από τη «χρηματική ρευστότητα» του προσωρινού Ταμείου και το θέμα της Ιρλανδίας. Οπως επίσης και διάφορες αντιδράσεις και δυσκολίες από ορισμένα κράτη-μέλη που θα ξανατεθούν.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Πράσινες" οι κρίσεις των αξιωματικών

"Πράσινες" οι κρίσεις των αξιωματικών
Τα πολιτικά πυρά της Νέας Δημοκρατίας προσέλκυσαν οι κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. H επίθεση του τομεάρχη για τα θέματα Άμυνας, Μαργαρίτη Τζίμα άνοιξε ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης για την κομματικοποίηση των Ενοπλών Δυνάμεων μετά και την απάντηση του υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο κ. Τζίμας κατηγορεί τον υπουργό Άμυνας ότι επιχειρεί να ιδρύσει “πράσινο κομματικό κράτος” στις Ένοπλες Δυνάμεις, δηλώνοντας: “Τα “έργα και οι ημέρες” της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στον ευαίσθητο χώρο της ...

25 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας σήμερα την επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, τόνισε ότι υπάρχει έλλειμμα 25 εκατ. ευρώ στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το οποίο "δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το υπουργείο θα το καλύψει". Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε πως το έλλειμμα των 25 εκατ. ευρώ, "το υπουργείο θα το αντιμετωπίσει στα όρια των δυνατοτήτων του", αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα το...

Ψηφίστηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Με ονομαστικές ψηφοφορίες επί έξι άρθρων, ολοκληρώθηκε η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Τα άρθρα 3, 20, 21, 43, 45 και 47, υπερψηφίστηκαν από τους παρόντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και καταψηφίστηκαν από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Το άρθρο 44, υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καταψηφίστηκε από τους παρόντες βουλευτές της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών».
Τις ονομαστικές ψηφοφορίες είχε ζητήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ.
Το περιεχόμενο των εν λόγω διατάξεων παρατίθεται περιληπτικά παρακάτω:
- Το άρθρο 3 θεσπίζει ως διαρκή και αυτόφωρα τα αδικήματα της...

Ευρω-ταμείο μαμούθ από το 2013

ΜΟΝΙΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας, επί του οποίου συμφώνησαν προχθές οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., εξήρε χθες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι στη σύνοδο κορυφής, που αρχίζει αύριο, οι ηγέτες θα...

Κατάληψη στα Επείγοντα πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με βασικά αιτήματα να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας και να μην γίνουν «περικοπές και συγχωνεύσεις που διαλύουν το ΕΣΥ», όπως αναφέρουν.

Σήμερα οι εργαζόμενοι θα κάνουν συμβολική κατάληψη των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και θα επιτρέπουν στους πολίτες να ...

Αρχίζει το ΝATOϊκό εμπάργκο όπλων Συμμετέχει η ελληνική φρεγάτα «Λήμνος»

Αρχίζει το ΝATOϊκό εμπάργκο όπλων
C-17 πάνω από νατοϊκή βάση στην Ιταλία

Στις 19.00 απόψε αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα η ε,πλοκή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στη Λιβύη με την επιβολή εμπάργκο όπλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομάδα των πλοίων που θα επιβλέπουν την τήρηση του εμπάργκο θα περιλαμβάνεται και η φρεγάτα «Λήμνος» του ...

Ανησυχία από τους μαύρους καπνούς στη Φουκουσίμα

Απαγορεύσεις στην κατανάλωση νερού και τροφίμων
Η ανησυχία και οι φόβοι αυξάνονται και πάλι όσον αφορά στη Φουκουσίμα. Ο μαύρος καπνός που υψώνεται από τον αντιδραστήρα Νο.3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα Νταϊτσί, οδήγησε σε εκκένωσή του, ενώ στον αντιδραστήρα Νο.1 η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια. Σύσταση να μη ...

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ντόρα: Υπονοούμενα για τον ρόλο Σαμαρά και αιχμές κατά Μολυβιάτη

Ντόρα: Υπονοούμενα για τον ρόλο Σαμαρά και αιχμές κατά Μολυβιάτη Και νέα επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά με αφορμή τα τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που διέρρευσαν από το WikiLeaks έκανε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε ο τότε  βουλευτής Αντώνης Σαμαράς με παράγοντες της αμερικανικής πρεσβείας για να του παραπονεθούν για τα ανοίγματα της  κυβέρνησης Καραμανλή στη Ρωσία.
Στα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν ο κ. Σαμαράς φέρεται,,,

Με φιλελεύθερο αέρα η Ντόρα

Για κυβέρνηση που είναι «δέσμια μιας κρατικίστικης αντίληψης του ΠαΣοΚ» και για μια αξιωματική αντιπολίτευση που είναι λαϊκίστικη και αντιευρωπαϊκή, έκανε λόγο η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στις δηλώσεις της την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
 
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας για ...

Φουκουσίμα: «Βράζει» δεξαμενή με καύσιμα

Τόκιο
Σε θερμοκρασία βρασμού έφτασε την Τρίτη η ανοιχτή δεξαμενή, όπου φυλάσσονται τα εξαντλημένα πυρηνικά καύσιμα του αντιδραστήρα 2 στη Φουκουσίμα. Στο μεταξύ, υψηλά επίπεδα ραδιοϊσοτόπων ανιχνεύθηκαν στη θάλασσα, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό. Το μόνο θετικό είναι ότι το εργοστάσιο συνδέθηκε με...

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ελληνικά Wikileaks : Η ενόχληση με τα ανοίγματα Καραμανλή στον Πούτιν

Ελληνικά Wikileaks : Η ενόχληση με τα ανοίγματα Καραμανλή στον Πούτιν
 Οι Αμερικανοί αντιμετώπιζαν με μεγάλη δυσπιστία και ανησυχία το άνοιγμα του Καραμανλή προς τη Ρωσία. Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έστειλε ένα τηλεγράφημα στις 19 Δεκεμβρίου 2007 ύστερα απο την επίσκεψη του Καραμανλή στη Μόσχα με τον τίτλο «Ο Ελληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα. Η ρητορεία (εξ’ όσων φαίνεται) δεν συνάδει με τις πράξεις».
Το τηλεγράφημα αναφέρεται στη συμφωνία Καραμανλή - Πούτιν για συνεργασία στον αμυντικό τομέα, η οποία όμως δεν πήρε συγκεκριμένο χαρακτήρα. Η πρεσβεία υπενθύμισε βέβαια ότι λίγο πριν το ΚΥΣΕΑ είχε αποφασίσει την αγορά μερικών εκατοντάδων θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού τύπου BMP.
Σύμφωνα με την πρεσβεία «οι κινήσεις του ...

Νεκρός ένας από τους γιους του Καντάφι

Νεκρός ένας από τους γιους του Καντάφι
Ο Χάμις Καντάφι, ένας από τους γιους του Μουαμάρ Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Τρίπολης, ανέφεραν ιστότοποι της αντιπολίτευσης και και Αραβικά ΜΜΕ σήμερα.

Ο Χάμις Καντάφι φέρεται να είχε τραυματιστεί το Σάββατο, όταν ...

Πούτιν: Μεσαιωνική σταυροφορία η επέμβαση στη Λιβύη

Πούτιν: Μεσαιωνική σταυροφορία η επέμβαση στη Λιβύη
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν άσκησε δριμεία κριτική στο ψήφισμα 1973 του ΣΑ, που επέτρεψε την επέμβαση στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για "μεσαιωνική σταυροφορία".
Το ψήφισμα του ΣΑ είναι ελλιπές και ελαττωματικό, καταστρέφει τα πάντα και θυμίζει μεσαιωνική έκκληση σε σταυροφορία, ουσιαστικά επιτρέπει την εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα", δήλωσε ο κ. Πούτιν συνομιλώντας με εργάτες εργοστασίου στη ρωσική Δημοκρατία της Ουντμούρτιας στα Ουράλια.
Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία δεν υποστήριξε το ψήφισμα αυτό γιατί είχε πολλές ενστάσεις και πρόσθεσε ότι φυσικά δεν ανταποκρίνεται στα δημοκρατικά κριτήρια το καθεστώς Καντάφι, όμως αυτό δεν δίνει δικαίωμα σε άλλες χώρες να επεμβαίνουν σε εσωτερικές συγκρούσεις.
"Κατά καμία παράμετρο το λιβυκό καθεστώς δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια μιας δημοκρατικής χώρας, αυτό είναι ολοφάνερο, αλλά αυτό δεν ...

Ο Γιώργος στη Σύρο με ΜΑΤ και δακρυγόνα

Ο Γιώργος στη Σύρο με ΜΑΤ και δακρυγόνα (vid)
Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων μαζί με κατοίκους της Σύρου πραγματοποίησαν ειρηνική «υποδοχή» στον Γ. Παπανδρέου πριν μια ώρα περίπου, στο  λιμάνι της Ερμούπολης, που είχε μόλις φτάσει με ελικόπτερο super puma στο νησί τους.
Η ειρηνική διαδήλωση χτυπήθηκε από διμοιρία των ΜΑΤ, με δακρυγόνα και χημικά γιά άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.
Tα επεισόδια όμως επεκτάθηκαν πριν από λίγο κατά τη διάρκεια μαθητικής πορείας που "ενώθηκε" με εκείνη των εργαζομένων στα Ναυπηγεία.
Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα μαθητών και φοιτητών ανήρτησε πανό που έγραφε «Γιώργο φύγε από την Σύρο». Μαθητές και φοιτητές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πλησιάσουν τον πρωθυπουργό. Απωθήθηκαν όμως από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με ...

Στη Χάγη κατά της Ελλάδας η ΠΓΔΜ

Ξεκινά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η προφορική διαδικασία της προσφυγής που κατέθεσε η ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας επικαλούμενη παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας.
Πρόκειται για τη δεύτερη φάση της εξέτασης της προσφυγής που κατέθεσε η ΠΓΔΜ στις 13 Νοεμβρίου του 2008. Είχε προηγηθεί η γραπτή διαδικασία, όπου οι δύο χώρες κατέθεσαν υπομνήματα, τα οποία και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από το Δικαστήριο με την έναρξη της προφορικής διαδικασίας.
Στην προσφυγή της η ΠΓΔΜ επικαλείται ...

Ασκηση ισορροπίας για την ελληνική κυβέρνηση η υπόθεση της Λιβύης

Ο ισπανός  Πρωθυπουργός  Χοσέ Θαπατέρο,  ο γενικός γραµµατέας  του Αραβικού  Συνδέσµου Αµρ  Μούσα και ο έλληνας  Πρωθυπουργός  Γιώργος Παπανδρέου  κατά τη διάρκεια  της διάσκεψης στο  Μέγαρο των Ηλυσίων  στο Παρίσι   Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί η ελληνική κυβέρνηση στην υπόθεση τηςΛιβύης.

Οπως παραδέχονταν διπλωµατικές πηγές, η Αθήνα προσπαθεί απο τη µια πλευρά να παίξει τον ρόλο της δύναµης που σέβεται τη διεθνή νοµιµότητα συµµετέχοντας στους σχεδιασµούς της ∆ύσης, και από την άλλη να υπογραµµίσει ότι ως χώρα µε άµεση γειτνίαση και επαφές µε τη Λιβύη τάσσεται υπέρ της διπλωµατικής προσπάθειας για εκτόνωση της κρίσης. Μάλιστα, επιθυµεί στο δεύτερο αυτό σκέλος της λύσης να παίξει πρωτεύοντα ρόλο.

Γι’ αυτό και η Αθήνα, διεκδικώντας τον δικό της ρόλο στην...

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η ζωή με τη ραδιενέργεια

 Είναι γνωστό ότι η ραδιενέργεια κόστισε τη ζωή στη Μαρία Κιουρί, την επιστήμονα που την ανακάλυψε, μαζί με τον σύζυγό της Πιέρ. Από την εποχή της Μαρίας Κιουρί ως σήμερα, οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας στους ζωντανούς οργανισμούς έχουν μελετηθεί εκτενώς. Περιττό να πούμε ότι ...

Έρχεται το Νέο Λύκειο: Οι αλλαγές

Έρχεται το Νέο Λύκειο: Οι αλλαγές
Με λιγότερη ύλη, νέα μαθήματα επιλογής, με δραστηριότητες για κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και καινοτομίες στη διδασκαλία και στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών -μία εξ αυτών είναι η προσθήκη της ερευνητικής εργασίας που θα μετρά για την εισαγωγή στα ΑΕΙ- η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα επιχειρήσει να δώσει νέα πνοή στο Λύκειο, το οποίο έχει απαξιωθεί ως «εξεταστικός προθάλαμος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κ», πρόθεση του υπουργείου είναι το σχέδιο του νέου λυκείου να ...

Ιαπωνία: Mάχη με τον χρόνο και τα προβλήματα

Ιαπωνία:Mάχη με τον χρόνο και τα προβλήματα

Με μεγάλες δυσκολίες συνεχίζονται οι προσπάθειες των ειδικών στην Ιαπωνία για την αποκατάσταση των προβλημάτων στο κεντρικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.Επίπεδα ραδιενέργειας επάνω από το επιτρεπτό όριο σε σπανάκι κοντά στο ...

Ολονύκτιο σφυροκόπημα στη Λιβύη

Ολονύκτιο σφυροκόπημα στη Λιβύη

Από αέρος και θαλάσσης, αμερικανικές, γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις, σφυροκοπούν με πυραύλους στρατηγικούς στόχους στη Λιβύη. Αποικιακό πόλεμο κατήγγειλε ο Καντάφι προειδοποιώντας να εξοπλίσει το λαό και να απειλήσει τα δυτικά συμφέροντα στη Μεσόγειο.

Ολονύκτιο σφυροκόπημα ...

Διπλωµατική νίκη Σαρκοζί - Κάµερον

Το πράσινο φως του Αραβικού Συνδέσµου άνοιξε τον δρόµο για το ψήφισµα του Συµβουλίου Ασφαλείας
Το αεροπλανοφόρο  USS Enterprise πλέει  ήδη στη Μεσόγειο  (φωτογραφία αρχείου)  Οποια και αν είναι η συνέχεια για τη Λιβύη, ηιστορία θα γράψει πως ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ντέιβιντ Κάµερον πρωταγωνίστησαν στις αρχές του 2011 στην προσπάθεια που οδήγησε, τα µεσάνυχτα της Πέµπτης, στην ιστορική απόφαση του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ληφθούν «όλα τα απαραίτητα µέτρα» (αρκεί να µην πατήσουν «αρβύλες στο έδαφος», όπως δήλωσε ο αµερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουίλιαµ Μπερνς) για την προστασία τωναµάχων από τον Καντάφι.

Θα γράψει επίσης πως η Γερµανία διαχώρισετη θέση της και απέσχετης ψηφοφορίας – κάποιοι λένε πωςη Ανγκελα Μέρκελ δεν ήθελε να φοβίσει τους ψηφοφόρουςπριν από τις κρίσιµες περιφερειακές εκλογές της 27ηςΜαρτίου στη Βάδη Βυρτεµβέργη και άλλοι µιλούνγια επικίνδυνο νέο ρήγµα στην καρδιά της Ευρώπης, µεσούσης τηςοικονοµικής κρίσης.

Παρίσι και Λονδίνο άρχισαν να συντάσσουν σχέδιοαπόφασης,το οποίο προέβλεπε επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη όταν ακόµα οι Αµερικανοί εξέφραζαν επιφυλάξεις, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι άφηναν να...