Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Με φιλελεύθερο αέρα η Ντόρα

Για κυβέρνηση που είναι «δέσμια μιας κρατικίστικης αντίληψης του ΠαΣοΚ» και για μια αξιωματική αντιπολίτευση που είναι λαϊκίστικη και αντιευρωπαϊκή, έκανε λόγο η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στις δηλώσεις της την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
 
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας για ...
τις οικονομικές προτάσεις του κόμματός της, έχοντας δίπλα της τον καθηγητή κ. Τρ. Κολλίντζα (επί χρόνια κεντρικό στέλεχος τραπεζών), τον ευρωβουλευτή κ. Θ. Σκυλακάκη και τον εκπρόσωπο τύπου κ. Ι. Οικονόμου, υπεραμύνθηκε των ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να φύγει η χώρα, όπως είπε, «από τα συμπλέγματα της μεταπολίτευσης».

Η κυρία Μπακογιάννη που τόνισε την ανάγκη μείωσης των κρατικών δαπανών και ενίσχυσης της ανάπτυξης, υπεραμύνθηκε των ιδιωτικοποιήσεων όλων των ΔΕΚΟ, ακόμα και του ΟΠΑΠ για τον οποίο είπε πως είναι μια διεφθαρμένη ιστορία και σημείωσε με έμφαση, πως είναι προφανές ότι η κυβέρνηση κάνει τα ελάχιστα για να μειώσει το κράτος.

«Η Ελλάδα  έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας  εξαιτίας  των οικονομικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια.  Κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, υπερκατανάλωση στηριγμένη στα δανεικά, πελατειακές σχέσεις και προνόμια που δημιούργησαν αγκυλώσεις και ακαμψίες στην οικονομία και την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε εκ νέου την πρότασή της για ψήφιση του σχεδίου ανάταξης της χώρας από 180 βουλευτές.
Σύμφωνα με την κυρία Μπακογιάννη, οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και πολλά χρόνια, αναβάλλονταν συνεχώς στη χώρα μας, διότι οι πολιτικές ηγεσίες δεν άντεχαν το πολιτικό κόστος.

Για την κυρία Μπακογιάννη, η έξοδος από την κρίση, μπορεί να στηριχθεί στον ιδιωτικό τομέα που είναι –κατ’ αυτήν- κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη και παρουσίασε 38 προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για ένα νέο οικονομικό μοντέλο.

Οι προτάσεις της, που όπως είπε, μπορεί, να βγάλει την χώρα από την κρίση και να την θέσει σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης, διορθώνοντας ταυτόχρονα διογκούμενες κοινωνικές αδικίες, καλύπτουν τέσσερις πυλώνες για τη νέα οικονομική πολιτική και αναφέρονται σε παρεμβάσεις και δράσεις:


•    για την μείωση των ελλειμμάτων μέσα από τον περιορισμό των δαπανών του σπάταλου ευρύτερου δημόσιου τομέα.


•    για την προώθηση αποτελεσματικών διαρθρωτικών αλλαγών για την ενίσχυση του ανταγωνισμού


•     για την μείωση της φορολογίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής


•    για την μείωση της ανεργίας με στόχο να υπάρξουν δουλειές, ευκαιρίες, προοπτική, καταξίωση για τους νέους ανθρώπους.


Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας επιμένει στη νομοθετική και, αργότερα, συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, στην υποχρεωτική δημιουργία πλεονασμάτων στις καλές περιόδους, στον πρόσθετος δανεισμός μόνο με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Επίσης, πρότεινε μέσα στην επόμενη δεκαετία το δημόσιο να λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του και αυτό προϋποθέτει πλήρες πάγωμα των προσλήψεων για την επόμενη τουλάχιστον πενταετία. Ακόμη, πρότεινε να υπάρξει δραστική περικοπή των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου και όλες οι μη επενδυτικές καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου θα επανεξεταστούν, με στόχο την μείωση τους.

«Προτεραιότητα στη μείωση θα έχουν -και για λόγους συμβολικούς-, οι κάθε είδους κομματικές και πολιτικές δαπάνες (χρηματοδότηση κομμάτων, φοιτητικών παρατάξεων, Βουλή των Ελλήνων, κάθε είδους διορισμοί μετακλητών υπαλλήλων, ΕΡΤ, κ.λπ.), και οι δαπάνες του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων για φάρμακα, ιατρικά υλικά και ιατρικές εξετάσεις όπου παρατηρούνται είτε εξωφρενικές τιμές ή/και υπερκατανάλωση και υπάρχει δυνατότητα περικοπών τριών τουλάχιστον δισεκατομμυρίων ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Συνοπτικά οι προτάσεις

-Πλήρης ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και άμεση αποκομματικοποίηση των διοικήσεων όλων των Δημόσιων Επιχειρήσεων.

-Χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, τόσο στους άμεσους όσο και στους έμμεσους φόρους, με μείωση και σταθεροποίηση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων στο 20%

-Ριζική απλοποίηση όλων των φορολογικών διαδικασιών, με κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και γενικότερα κατάργηση όλων των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διατάξεων

-Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης

-Νομοθετική και, αργότερα, συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών

-Πρόσθετος δανεισμός μόνο με πλειοψηφία 180 βουλευτών

-Μέσα στην επόμενη δεκαετία το δημόσιο να λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του και αυτό προϋποθέτει πλήρες πάγωμα των προσλήψεων για την επόμενη τουλάχιστον πενταετία

-Κίνητρα για την επιστροφή των άμεσων ξένων επενδύσεων

-Συστηματική και τολμηρή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

-Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ στο ύψος στο ύψος των 500 ευρώ

-Θέσπιση «ηλεκτρονικής υπογραφής» και «ηλεκτρονικής ταυτότητας» των επιχειρήσεων

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% για να ευνοηθούν οι προσλήψεις

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για νέες επιχειρήσεις

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της άμεσης φορολογίας κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι κάτω από 30 ετών
Α.Ράβανος     Το  Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...