Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Διπλωµατική νίκη Σαρκοζί - Κάµερον

Το πράσινο φως του Αραβικού Συνδέσµου άνοιξε τον δρόµο για το ψήφισµα του Συµβουλίου Ασφαλείας
Το αεροπλανοφόρο  USS Enterprise πλέει  ήδη στη Μεσόγειο  (φωτογραφία αρχείου)  Οποια και αν είναι η συνέχεια για τη Λιβύη, ηιστορία θα γράψει πως ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ντέιβιντ Κάµερον πρωταγωνίστησαν στις αρχές του 2011 στην προσπάθεια που οδήγησε, τα µεσάνυχτα της Πέµπτης, στην ιστορική απόφαση του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ληφθούν «όλα τα απαραίτητα µέτρα» (αρκεί να µην πατήσουν «αρβύλες στο έδαφος», όπως δήλωσε ο αµερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουίλιαµ Μπερνς) για την προστασία τωναµάχων από τον Καντάφι.

Θα γράψει επίσης πως η Γερµανία διαχώρισετη θέση της και απέσχετης ψηφοφορίας – κάποιοι λένε πωςη Ανγκελα Μέρκελ δεν ήθελε να φοβίσει τους ψηφοφόρουςπριν από τις κρίσιµες περιφερειακές εκλογές της 27ηςΜαρτίου στη Βάδη Βυρτεµβέργη και άλλοι µιλούνγια επικίνδυνο νέο ρήγµα στην καρδιά της Ευρώπης, µεσούσης τηςοικονοµικής κρίσης.

Παρίσι και Λονδίνο άρχισαν να συντάσσουν σχέδιοαπόφασης,το οποίο προέβλεπε επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη όταν ακόµα οι Αµερικανοί εξέφραζαν επιφυλάξεις, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι άφηναν να...
 αιωρείται η απειλή του βέτο και οι Αραβες σιωπούσαν. Στις 10 Μαρτίου, ο Νικολά Σαρκοζί έγινε ο πρώτος ξένος ηγέτης που αναγνώρισε ως νόµιµο εκπρόσωπο της Λιβύης το αντικαθεστωτικό Εθνικό Λιβυκό Συµβούλιο, ο πρώτος που συνάντησε δύο εκπροσώπους του. Ο Κάµερον δεν έφτασε µέχρις εκεί, κάλεσε όµως από κοινού µε τον Σαρκοζί τους «27» να προχωρήσουν σε πράξεις. Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πραγµατοποιήθηκε την εποµένη στις Βρυξέλλες, ο γάλλος πρόεδρος αντιµετωπίστηκε από τους εταίρους του µε σκεπτικισµό ή και οργή. Σαρκοζί και Κάµερον φάνηκαν µόνοι και αποµονωµένοι.

Το περασµένο Σάββατο, όµως, εξασφάλισαν το πιο δυνατό τους επιχείρηµα. Ο Αραβικός Σύνδεσµος κάλεσε επίσηµα το Συµβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει ζώνη αεροπορικού αποκλεισµού. Η Ουάσιγκτον µίλησε για «σηµαντικό βήµα», η ίδια εντούτοις απέφευγε ακόµα να κάνει το επόµενο. Οι ΗΠΑ δεν ήθελανεπ’ ουδενί να δώσουν την εντύπωση ότι ηγούνται µιας στρατιωτικής παρέµβασης στη Λιβύη. Η πρώτη αλλαγή στην αµερικανική θέση φάνηκε την Τετάρτη, ενώ το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε ήδη αρχίσει να συζητά το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν από κοινού Γαλλία, Βρετανία και (κατόπιν πιέσεων των δύο πρώτων) Λίβανος, το µοναδικό αραβικό κράτος-µέλος: «Κινούµαστε όσο πιο γρήγορα µπορούµε στη Νέα Υόρκη», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.

Τελικά, οι Αµερικανοί όχι µόνο ψήφισαν υπέρ της επιβολής no-fly zone αλλά φρόντισαν να «ενισχυθεί»το σχετικό ψήφισµα, θεωρώντας πως από µόνος του ο αεροπορικός αποκλεισµός δεν θα ήταν αρκετός. Σύµφωνα µε τους «Financial Times»,η απειλή µιας επικείµενης σφαγής στη Βεγγάζη, ο κίνδυνος να αναλάβει εκ νέου ο Καντάφι, µετά τη νίκη του, ρό λο σπόνσορα της τροµοκρατίας και οι γαλλοβρετανικές πιέσεις ήταν τα τρία κλειδιά που έκριναν τηντελική τους στάση. «Αν παραµείνει στην εξουσία ο Καντάφι, θα κάνει φριχτά πράγµατα στη Λιβύη καιτους γείτονές της. Είναι η φύση του τέτοια. Υπάρχουν κάποιαόντα που είναι έτσι», επεσήµανε ηΚλίντον. Πολλοί θυµήθηκαν τον Ρίγκαν, ο οποίος είχε αποκαλέσειτον λίβυο συνταγµατάρχη «τρελό σκυλί της Μέσης Ανατολής».
Ta nea 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...