Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

«Ταμείο Στήριξης»... με δόντια


Οι δυσκολίες συνεννόησης των Ευρωπαίων ηγετών δεν αφορούν μόνο την οικονομία, αλλά και την εξωτερική πολιτική και άμυνα. Είναι χαρακτηριστική η αδυναμία κοινής ευρωπαϊκής στάσης έναντι του προβλήματος που ακούει στο όνομα της Λιβύης... Από την άλλη μεριά, η κατάσταση στην Ιαπωνία και η ραγδαία επιδείνωση της κρίσης στην Πορτογαλία αλλάζουν συνεχώς το ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό πλαίσιο. Σ' αυτές τις συνθήκες, διεξάγεται σήμερα και αύριο η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.Υπάρχουν βεβαίως τα συμπεράσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της 11ης Μαρτίου και η εξειδίκευση που έγινε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, πάνω στα οποία θα στηριχθεί η Σύνοδος. Παρ' όλα αυτά εξακολουθούν να υφίστανται διάφορα «κενά» γύρω από τη «χρηματική ρευστότητα» του προσωρινού Ταμείου και το θέμα της Ιρλανδίας. Οπως επίσης και διάφορες αντιδράσεις και δυσκολίες από ορισμένα κράτη-μέλη που θα ξανατεθούν.
Ειδικό ενδιαφέρον έχει για την Ελλάδα ο τρόπος λειτουργίας του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM), που θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2013, καθώς επηρεάζει πολύ αρνητικά το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα και όλες βέβαια τις άλλες χώρες που θα βρεθούν ενδεχομένως με «μη βιώσιμο χρέος» και θα προσφύγουν για βοήθεια. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, σ' αυτή την περίπτωση, μέρος του κόστους της «αναδιάρθρωσης» θα βαρύνει και τους ιδιώτες πιστωτές μας (κούρεμα), πράγμα που θα εκτινάξει στα ύψη -εάν η εικόνα μας δεν είναι καλή- το κόστος δανεισμού όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ουσιαστικά μας ασκείται μια «τεράστια πίεση», ώστε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μνημονίου να είναι εξαιρετικά θετικά. Ητοι να έχουμε το 2013 πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε το «χρέος μας» να «κριθεί βιώσιμο» σε περίπτωση προσφυγής για δανεισμό στο Ταμείο. Εξαιρετικά δηλαδή δύσκολα πράγματα, για να μην πούμε σχεδόν αδύνατα... Το Μόνιμο Ταμείο Στήριξης (ESM) έχει «οικοδομηθεί» με τέτοιο τρόπο, σύμφωνα με την πρόταση της Γερμανίας, που από μια άλλη οπτική «σφίγγει τη θηλιά» γύρω από τον λαιμό μας αντί να τη χαλαρώνει... Βεβαίως οι εξελίξεις στην Ευρώπη τρέχουν πολύ γρήγορα και δημιουργούνται νέα δεδομένα, οικονομικά και πολιτικά. Το άμεσο ενδεχόμενο «μετάδοσης της νόσου» και στην Πορτογαλία είναι -αν προκύψει- σημαντική αλλαγή. Ισως μέχρι το... 2013 να αναγκαστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναζητήσει και άλλα «εργαλεία» αντιμετώπισης της «κρίσης χρέους» πέραν αυτών που θα υιοθετήσει στην παρούσα Σύνοδο Κορυφής.
Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...