Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Αλλαγές στην έκδοση οικοδομικών αδειών

Ριζικές αλλαγές στην διαδικασία της έκδοσης οικοδομικών αδειών, προανήγγειλε ο αν. υπουργός ΠΕΚΑ κ Ν Σηφουνάκης μιλώντας στο 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Αρχιτεκτόνων.
«Στοχεύουμε με ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές» τόνισε ο υπουργός «στον πλήρη διαχωρισμό των αρχών αδειοδότησης και των...

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Και μετά τι;

Διαβάζοντας τις τιμές κλεισίματος των μετοχών σήμερα μου ήλθε στην μνήμη η εποχή κατά την οποία, επί υπουργίας Αλογοσκούφη επωλήθη ο ΟΤΕ στην Deutche Telekom Πολλοί τότε φώναζαν ότι ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία. Αν θυμάστε η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ ήταν στά 27 ευρώ. Σήμερα έκλεισε στα 7,84.

Την ίδια απαξίωση έχουν και τα υπόλοιπα κρατικά χαρτιά. Την ίδια απαξίωση και η αξία των κρατικών ακινήτων.

Ετοιμαζόμαστε λοιπόν να (ξε)πουλήσουμε την κρατική περιουσία, με σκοπό να διευκολύνουμε την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας, σε εξευτελιστικές τιμές. Μια οικονομία που έχει ήδη καταρρεύσει προσπαθούμε να την σηκώσουμε ξεπουλώντας ότι μας έχει απομείνει. Και επειδή είναι βέβαιο ότι με αυτόν τον τρόπο, η οικονομία δεν πρόκειται να ανορθωθεί ,ούτε κατ' ελάχιστο, προκύπτει αβίαστα το ερώτημα , και μετά τι;

Όταν μετά από λίγο καιρό θα χρειαστούμε, πάλι επειγόντως, μεγάλα ποσά, δεν θα έχουμε πλέον τίποτα να πουλήσουμε, η να βάλουμε υποθήκη, η να "αξιοποιήσουμε". Αδιέξοδο.

Προτού βρεθούμε λοιπόν σε αυτή την κατάσταση ας σοβαρευτούμε. Ας πάρουμε θεσμικά μέτρα, που θα έχουν σοβαρές μακροπρόθεσμες διοικητικές και οικονομικές επιπτώσεις, και ας κάνουμε επί τέλους αυτή την χώρα κράτος Ευρωπαϊκό. Με θεσμούς και νόμους που λειτουργούν. Ανεξάρτητα από την θέληση των εκάστοτε πολιτικών, οι οποίοι άλλωστε πολύ συχνά αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.

Τότε να είμαστε σίγουροι, ότι θα βρούμε τους Ευρωπαίους αρωγούς και συμπαραστάτες, και όχι αντιπάλους. Τότε θα αποκτήσουμε κύρος και διεθνή αναγνώριση και σεβασμό.

Αν το προσπαθήσουμε μπορούμε να το πετύχουμε.

Ομηρος

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ευζωία ή ευψυχία


Ι. Μ. Κονιδάρης, καθηγ. Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ημέρες που βιώνουμε, παγκοσμίως, είναι εξόχως αποκαλυπτικές. Καθένας, με βάση τα φιλοσοφικά ή/ και θρησκευτικά του «πιστεύω», δίνει τη δική του εξήγηση γι΄ αυτό. Θα ήταν όμως σαν να εθελοτυφλεί κάποιος αν ταυτοχρόνως δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει ότι στη μικρή αυτή γωνιά του πλανήτη μας, στη χώρα μας, είμαστε επίσης στα πρόθυρα μιας κοινωνικής εξεγέρσεως... Η κοινωνία βράζει. Και αλίμονο αν δεν προλάβουν να ανοίξουν ασφαλιστικές δικλίδες και τιναχθεί το καπάκι... Διότι, τότε, η συνέχεια θα είναι απρόβλεπτη και οι συνέπειες ανεξέλεγκτες...

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Κομισιόν: Φόβοι ότι η κατάσταση στη Φουκουσίμα είναι εκτός ελέγχου



Οι ανησυχίες για την κατάσταση των αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία αυξάνονται, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να κάνουν λόγο ακόμη και για πιθανότητα καταστροφικών γεγονότων μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Ενέργειας δήλωσε πριν λίγο ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα μπορούσαν να σημειωθούν "καταστροφικά γεγονότα"

Πώς διαλύθηκε το Πανεπιστήμιο Σκέψεις ενός παλιού πρύτανη


Πώς διαλύθηκε το Πανεπιστήμιο
Το 1982 ετέθη σε λειτουργία ο νόμος-πλαίσιο , ο οποίος φιλοδόξησε να δώσει νέα μορφή στην Ανωτάτη Παιδεία. Δύο σημαντικές καινοτομίες τον χαρακτήρισαν. Πρώτον: οι φοιτητές αποκτούν άπειρα δικαιώματα για πρώτη φορά στην ιστορία. Οι σπουδαστές έχουν το ...
δικαίωμα να συμμετέχουν στη γενική συνέλευση κάθε σχολής και να αποφασίζουν ισοδύναμα με τους υπόλοιπους καθηγητές. Όσες ψήφους διέθεταν οι καθηγητές, τόσοι ήταν και οι φοιτητές που ψήφιζαν για οποιοδήποτε θέμα αφορούσε τη γενική συνέλευση. Οι ψήφοι των φοιτητών ήταν αποτέλεσμα απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του φοιτητικού Συλλόγου και ήταν πάντοτε «μονοκούκι». Έτσι κατάφεραν να έχουν πλειοψηφία σ’ όλες, Κατά κανόνα, τις αποφάσεις της Συγκλήτου.

Αξέχαστες εποχές.


 Στα μετα-κατοχικά χρόνια πηγαίναμε στο (εξατάξιο) Γυμνάσιο (Θέρμου). Πάνω από δεκαπέντε χιλιόμετρα η απόσταση από το χωριό μας.
 Τέσσερις και πλέον ώρες για να διανύσουμε την απόσταση με τα πόδια. Κάθε Κυριακή απόγευμα, φορτωμένα το σακούλι με τρόφιμα (ψωμοτύρι κι αβγά) για όλη την εβδομάδα, επιστρέφαμε από το σπίτι μας, για να 'μαστε το πρωί στο σχολείο. Σάββατο απόγευμα ερχόμασταν στο σπίτι για ανεφοδιασμό.
Εξι ολόκληρα χρόνια γινόταν αυτό. Τι... ευτυχισμένα χρόνια!... Διαμονή σε... πολυτελέστατη κατοικία σκεπασμένη με τσίγκο! Διάβασμα με το φως της ημέρας. Βιβλία αγοράζαμε από τους μαθητές της προηγούμενης τάξης! Ωραία τα χρόνια εκείνα...

Tora! Tora! Tora!



ZEZA ZHKOY

Οι Iάπωνες επενδυτές πάντα προσελκύονταν από τις διεθνείς αξίες. Από το 2005 μέχρι το τέλος του 2010 αγόρασαν διεθνείς αξίες σε μετοχές, ομόλογα και σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα, συνολικού ύψους 1,25 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας. Σχεδόν οι μισές από τις αξίες είναι επενδύσεις σε αμερικανικά ομόλογα και μετοχές.
Δυστυχώς, τώρα, θα εξαναγκαστούν να προβούν σε πωλήσεις ώστε να επαναπατρίσουν κεφάλαια στη χώρα που τα χρειάζεται η οικονομία για να γιατρέψει τις πληγές της βιβλικής καταστροφής. Η Iαπωνία δεν έχει τα περιθώρια να περιμένει, αφού παρουσιάζει εξαιρετικά επικίνδυνες ρωγμές στην ήδη ευάλωτη οικονομία. Eτσι επανήλθε στην επικαιρότητα το αγωνιώδες ζήτημα ότι αν η Iαπωνία πουλήσει, τότε θα προκληθούν σοβαρές παρενέργειες. Αλλά, πρωτίστως, πρέπει να σωθεί η ίδια.
Οι δεινές πληγές της οικονομίας εξανάγκασαν χτες την Kεντρική Tράπεζα της Ιαπωνίας να ενισχύσει την παροχή ρευστότητας, επεκτείνοντας μαζικώς το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων για να στηρίξει την παραπαίουσα ιαπωνική οικονομία και το ευάλωτο τραπεζικό σύστημα.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Η Ελλάδα θυσιάζει τα παιδιά της


Tου Νικου Γ. Ξυδακη από την Καθημερινή
Το περίφημο μέιλ του «τραπεζικού στελέχους» που προειδοποιεί για πτώχευση την 25η Μαρτίου και επιστροφή στη δραχμή σπείρει καχυποψία σε ένα κοινωνικό σώμα ήδη καχύποπτο και καταπτοημένο. Διαδικτυακά αναλφάβητοι και νεοφώτιστοι, διψασμένοι για μια «εξήγηση» των μυστηρίων του σύμπαντος, επαναπροωθούν μαζικά το μέιλ και αναπαράγουν την ανόητη φήμη και τον πανικό. Βεβαίως το μέιλ της Αποκαλύψεως σπέρνεται σε ένα έδαφος έτοιμο να το δεχτεί και να το καρπίσει: σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue, η ανασφάλεια των Ελλήνων και η απαισιοδοξία τους για το μέλλον καταγράφονται σε ιστορικά υψηλά. Εννέα στους δέκα Ελληνες αισθάνονται ανασφαλείς, οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι βαδίζουμε σε λάθος κατεύθυνση, επτά στους δέκα είναι πεπεισμένοι ότι θα βρεθούν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.

180 καρφιά στο πολιτικό «φέρετρο» του σαμαρισμού!




Η τεκμηριωμένη πρόταση της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη προς τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου -κατά τη συνάντησή τους την προηγούμενη εβδομάδα- για ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία της βουλής (180) όσων μέτρων και...
 αποφάσεων για την Οικονομία εκτείνονται πέραν της... μιας κυβερνητικής θητείας, έχει αναστατώσει τη Λαϊκίστικη σαμαρική Νεοδεξιά. Τα διαδικτυακά τους παπαγαλάκια, αλαφιασμένα και πανικόβλητα, ωρύονται και πάλι για τα «εξαπτέρυγα» που δήθεν «καθοδηγούν» τον Παπανδρέου κ.λπ. παρόμοιες γραφικότητες, αντάξιες του Σαμαρά και των πραιτοριανών του.

Για πρώτη φορά, η ΝΝΔ του Σαμαρά αντιμετωπίζει τόσο κραυγαλέο πρόβλημα στρατηγικής και... ύπαρξης. Όλα όσα «έχτισαν» με το «αντιμνημόνιο» κατέρρευσαν με τη σφραγίδα της

"Κάποιοι ταγοί της χώρας μας,εκτελούν εντολές ξένων".




Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλος Δ.Σ ΑΝΕΑΕΔ


Κάποιοι ταγοί της χώρας μας εδώ και πολλά χρόνια οργάνωσαν την σημερινή κατάσταση της Ελλάδος. Είναι προφανές ότι εκτελούν εντολές ξένων κέντρων αποφάσεων.

Λίγο έως πολύ, οι επαΐοντες τουλάχιστον, γνωρίζουν επακριβώς ποια είναι αυτά τα κέντρα.Υπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι που θα ήθελαν να βροντοφωνάξουν το τι συμβαίνει, αλλά η υλικοπνευματική σκλαβιά τους αφαιρεί κάθε δυνατότητα , τους παραλύει ο φόβος διότι το άμεσο επακόλουθο θα είναι η οικονομική και ηθική τους καταστροφή

¨Έτσι πλανάται πάνω στη χώρα ένας αδιόρατος φόβος κυριολεκτικά παραλυτικός με αποτέλεσμα να βαδίζουμε στον γκρεμό ο οποίος είναι το τέρμα αυτής της διαδρομής που λέγεται ιστορική περίοδος μεταπολιτευτική – μνημονιακή και όπως αλλιώς θα μπορούσε να ονομασθεί.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

«Τρύπα» 2,5 δισ. ευρώ στα ταμεία

«Κόκκινος συναγερμός» έχει χτυπήσει στο υπουργείο Εργασίας για τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κίνδυνο να ανοίξει «τρύπα» της τάξεως των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τρεις είναι οι κυριότεροι λόγοι:
Ο αριθμός των ανέργων έχει κυριολεκτικά εκτιναχτεί. Τα επίσημα...