Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Κομισιόν: Φόβοι ότι η κατάσταση στη Φουκουσίμα είναι εκτός ελέγχου



Οι ανησυχίες για την κατάσταση των αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία αυξάνονται, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να κάνουν λόγο ακόμη και για πιθανότητα καταστροφικών γεγονότων μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Ενέργειας δήλωσε πριν λίγο ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα μπορούσαν να σημειωθούν "καταστροφικά γεγονότα" στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο Guenther Oettinger προειδοποίησε ότι μέσα στις επόμενες ώρες «θα μπορούσαν να σημειωθούν καταστροφικά γεγονότα, που ενδεχομένως θα θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων στη χώρα». Ο Oettinger δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι το εργοστάσιο της Φουκουσίμα είναι «ουσιαστικά εκτός ελέγχου».

«Τα συστήματα ψύξης δεν λειτούργησαν με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μεταξύ μίας καταστροφής και μίας μεγάλης καταστροφής».

Το Reuters μεταδίδει ότι η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Nathalie Kosciusko-Morizet σημείωσε πως «το χειρότερο σενάριο είναι δυνατό, ίσως και πιθανό, γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα».

Εξάλλου, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε ότι οι ιαπωνικές αρχές «έχουν εκφράσει ανησυχίες αναφορικά με την κατάσταση της δεξαμενής αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων στις μονάδες 3 και 4 του εργοστασίου Daiichi».

Στις δεξαμενές αυτές, κρατούνται οι, ακόμη ραδιενεργοί ράβδοι πυρηνικών καυσίμων, αφού έχουν ολοκληρώσει το ωφέλιμο ζωής στον αντιδραστήρα.

Η IAEA αναφέρει στην τελευταία της ενημέρωση ότι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να ψεκάσουν με νερό τον αντιδραστήρα 4 και πιθανώς τον 3. «Ορισμένα συντρίμμια στο έδαφος από την έκρηξη στις 14 Μαρτίου στη μονάδα 3 θα πρέπει να απομακρυνθούν πριν ξεκινήσει ο ψεκασμός».

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το όσα μεταδίδει το ΑΠΕ ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγένκο, ο οποίος έχει υπό την εποπτεία του τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ότι η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου.

Ο Κιριγένκο προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην έχει πλήρη ενημέρωση από την Ιαπωνία για την κατάσταση και οι Ρώσοι ειδικοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν προσομοίωση των εξελίξεων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Ο Κιριγένκο σημείωσε επίσης ότι η κρίση είναι πιθανόν να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αναπτυσσόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών στο εξωτερικό. "Βεβαίως και θα έχει έναν αντίκτυπο", δήλωσε στο Reuters, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...