«Κόκκινος συναγερμός» έχει χτυπήσει στο υπουργείο Εργασίας για τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κίνδυνο να ανοίξει «τρύπα» της τάξεως των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τρεις είναι οι κυριότεροι λόγοι: Ο αριθμός των ανέργων έχει κυριολεκτικά εκτιναχτεί. Τα επίσημα...
στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι το 2010 χάθηκαν 228.000 θέσεις εργασίας και η κατάσταση δείχνει να επιδεινώνεται και τους πρώτους μήνες του 2011. Λόγω της έξαρσης της ανεργίας, το Δημόσιο στερείται τόσο τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη όσο και του εργαζόμενου. Από την άλλη, ο ΟΑΕΔ επιβαρύνεται με το κόστος καταβολής του επιδόματος ανεργίας. Συνολικά, για κάθε άνεργο, το ασφαλιστικό σύστημα πληρώνει περισσότερα από 12.000 ευρώ ετησίως. Πρώτον, διότι στερείται ασφαλιστικές εισφορές (περίπου 6.000 ευρώ για έναν εργαζόμενο με αποδοχές της τάξεως των 1.500 ευρώ) και δεύτερον, διότι υποχρεώνεται να καταβάλλει το επίδομα ανεργίας (σ.σ.: το ετήσιο κόστος υπερβαίνει τα 6.300 ευρώ για έναν άνεργο χωρίς παιδιά).
Αρμόδια πηγή στο υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι ήδη, περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέσω των προγραμμάτων που εξασφαλίζουν επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών. Αυτό βοηθά στο να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων, αλλά από την άλλη το ασφαλιστικό ταμείο εισπράττει λιγότερα. Πρώτον, διότι ο εργοδότης «πριμοδοτείται» με χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για να προσλάβει και δεύτερον, διότι στα επιδοτούμενα προγράμματα οι αμοιβές που προσφέρονται σε όσους εντάσσονται είναι εξαιρετικά χαμηλές.
Στα λογιστήρια των ασφαλιστικών ταμείων έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται οι συνέπειες της γενικευμένης μείωσης των μισθών. Μέχρι τώρα στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται μέση μείωση αποδοχών της τάξεως του 5%-7%. Ολες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού λόγω της γενικευμένης περικοπής των υπερωριών αλλά και της συνεχιζόμενης αύξησης των εργαζομένων που οδηγούνται στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μικρότερες αποδοχές.
Η ανησυχία για τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων δεν σταματάει εδώ. Τους επόμενους μήνες, αναμένεται να ανακοινωθούν δύο νέες παρεμβάσεις που -σύμφωνα με τους ειδικούς- εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε νέο κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων:
Με την ενεργοποίηση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, αναμένονται μειώσεις αποδοχών ειδικά στα υπουργεία που εμφανίζονται να «ξεφεύγουν» από τον μέσο όρο. Στην έρευνα που έχει εκπονήσει η ICAP, έχουν ξεχωρίσει το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Και η παραμικρή παρέμβαση επηρεάζει άμεσα τη σύνταξη του δημοσίου υπαλλήλου, καθώς αυτή υπολογίζεται βάσει του τελευταίου μισθού.
Επίκεινται μειώσεις στο ύψος των επικουρικών συντάξεων. Η ανησυχία όσων βρίσκονται κοντά στη σύνταξη είναι έκδηλη, ειδικά αυτών που καλύπτονται από ταμεία τα οποία καταβάλλουν υψηλές επικουρικές συντάξεις. Οι ασφαλισμένοι κινούνται σε «θολά νερά» καθώς από τη μία διατυπώνονται υποσχέσεις ότι «θα καταβληθούν προσπάθειες για να μην θιγούν ήδη συνταξιούχοι» (κάτι που σημαίνει ότι γλιτώνει όποιος έχει ήδη βγει στη σύνταξη), ενώ από την άλλη υπάρχουν υποσχέσεις ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος ώστε να μην επηρεαστούν όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Το δεύτερο σημαίνει ότι όποιος αποφασίσει να αποχωρήσει υπό τον φόβο της μείωσης της επικουρικής του σύνταξης δεν αποκλείεται να βγει ζημιωμένος, καθώς λόγω πρόωρης αποχώρησης θα χάσει και ένα τμήμα από την κύρια σύνταξή του.
Θ. ΤΣΙΡΟΣ Ελευθεροτυπία
Αναρτήθηκε από seirios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου