Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Μνημόνιο: η υποθήκευση της Ελλάδας


Κωνσταντίνος Μπλάθρας
Tο βάρος της δημοσιότητας όλη αυτή την περίοδο έπεσε πάνω στο «Μνημόνιο» και είναι φυσικό καθώς το κείμενο αυτό περιγράφει τις συγκεκριμένες οικονομικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Το «Μνημόνιο», το οποίο «μοιάζει να έχει συνταχθεί στην Αθήνα», από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, στην ουσία δίνει «γην και ύδωρ» στους εισβολείς. Τα κανόνια όμως και ο στρατός εισβολής είναι η «Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης», όπου περιγράφονται οι δρακόντειοι όροι δανεισμού της Ελλάδας με 80 δις ευρώ. Το κείμενο αυτό έχει συνταχθεί αγγλιστί στο Λονδίνο από τη δικηγορική εταιρεία «Slaughter and May». Θυμίζουμε ότι από δικηγορικό οίκο του Λονδίνου είχε συνταχθεί και το περίφημο έκτρωμα με το όνομα «Σχέδιο Ανάν».
Πρώτα-πρώτα ας δούμε ποιοι είναι οι «Slaughter and May». Πρόκειται για δικηγορική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1889 και είναι μία από τις πέντε εταιρείες που αποτελούν τον «Μαγικό Κύκλο», δηλαδή τις πέντε ισχυρότερες δικηγορικές εταιρείες της Βρετανίας.
Μ’ άλλα λόγια έχει συνταχθεί από ανθρώπους που βρίσκονται στον πυρήνα του βρετανικού νομικού, πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Λειτουργούν, εν προκειμένω, ως εντολοδόχοι των αμερικανο-αγγλοσαξωνικών κεφαλαίων που έχει δανειστεί κατά περιόδους η χώρα μας, αρχής γενομένης από την επαύριον της Ελληνικής Επανάστασης.

Ποιας ανέβασε τα spreads και βούλιαξε την Ελληνική οικονομία

Το έχω γράψει κατ΄επανάληψη, ότι το χρέος του δημοσίου έπαψε να είναι διαχειρίσιμο από την στιγμή που, πέρυσι τον Οκτώβριο ο υπουργός οικονομικών μίλησε για αναθεώρηση του ελλείμματος και ο Πρωθυπουργός μίλησε για απόλυτα διεφθαρμένη χώρα.

 Έρχεται λοιπόν σήμερα η κομισιόν να ανακοινώσει  ότι πράγματι έτσι έγιναν τα πράγματα (διαβάστε εδώ) .

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει αβίαστα αφορά τον λόγο που έγιναν όλα τα παραπάνω.

 Ήταν η άγνοια των συνεπειών των λεγομένων, η υπήρξε σκοπιμότητα, που στοχεύοντας στην αποκόμιση πολιτικού οφέλους προκάλεσε απρόβλεπτες συνέπειες.

Δεν θέλω να υιοθετήσω την άποψη που θέλει όλες τις ενέργειες αυτές να είχαν στόχο την Ελληνική οικονομία και τους δράστες να έχουν αποκομίσει υπερβολικά κέρδη από το sortάρισμα των Ελληνικών τίτλων.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι και υπόλογοι απέναντι στον Ελληνικό λαό για την καταβαράθρωση της οικονομίας, και την υποθήκευση της χώρας.

Όμηρος

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Η απάτη της διόγκωσης του ελλείματος


Έχουν γραφτεί κατά καιρούς πολλά για την απάτη που έγινε σχετικά με το έλλειμμα του 2009. Η εκτίμηση για το ύψος του αναπροσαρμόσθηκε πολλές φορές, πάντα προς τα επάνω, και πάντα με υπαίτιο, κατά την σημερινή κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, την κυβέρνηση Καραμανλή. Ο απλός πολίτης που παρακολουθεί τις εξελίξεις είχε πολλά ερωτηματικά που αφορούσαν την τεράστια απόκλιση στις εκτιμήσεις της τότε και της νυν κυβέρνησης. Διάβαζε επίσης διάσπαρτες ειδήσεις σχετικές με μεθοδεύσεις που είχαν σκοπό να γιγαντώσουν το έλλειμμα του 2009 και να μικρύνουν αυτό του 2010. Με ενέργειες πάνω στις οποίες βασίσθηκε ο διεθνής διασυρμός της χώρας και παραδόθηκε η διακυβέρνηση στον έλεγχο του ΔΝΤ. Με ενέργειες που έφεραν την δυστυχία στην Ελληνική κοινωνία. Είναι δύσκολο ωστόσο να σχηματίσει κανείς σαφή γνώμη από την στιγμή που η σημερινή αντιπολίτευση δεν στηρίζει τις επιλογές της τότε κυβέρνησης και η πραγματικότητα αλλοιώνεται (θολώνει) συστηματικά και σκόπιμα από τα ΜΜΕ.

Από αυτή την οπτική γωνία είναι επομένως χρήσιμο το βιβλίο του πρώην υπουργού οικονομίας Γ.Παπαθανασίου «Με τη γλώσσα των αριθμών: η αλήθεια για την Οικονομία». Με σαφήνεια και με αριθμούς αδιάψευστους παραθέτει την αλήθεια, και αποκαλύπτει την απάτη και την προδοσία της σημερινής κυβέρνησης που ήλθε για να οδηγήσει την χώρα στην υποτέλεια και την οικονομική εξαθλίωση, μέσω της απόλυτης οικονομικής εξάρτησης.

Όμηρος

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Κρύφτηκαν στις γιάφκες οι κροτίδες από τη ΓΣΕΕ



Εκτός κι’ αν δεχθούμε πως όλη η χώρα είναι μια απέραντη γιάφκα
Ο κρότος από την μεγάλη έκρηξη στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ καλύφθηκε αμέσως από ομοβροντία πυροβολισμών από το μέτωπο της τρομοκρατίας. Οι εικόνες, οι συλλήψεις, οι γιάφκες, η προαναγγελία εισβολών σε κρησφύγετα, η απαρίθμηση των οπλοστασίων που εντοπίσθηκαν, τα ονόματα και οι φωτογραφίες των συλληφθέντων, οι απευθείας μεταδόσεις από γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αποτέλεσαν τα καταιγιστικά πυρά που κάλυψαν το πολεμικό περιβάλλον στον χώρο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σχολιάζει ο Όμηρος
Είναι απορίας άξιο πώς αυτοί οι "τρομοκράτες" καταφέρνουν και συλλαμβάνονται όταν τους χρειάζονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. 
Μια ακόμη απορία μου αφορά τις εκδηλώσεις για την μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Πέρυσι οι εκδηλώσεις ήταν ήπιες και σεμνές θα μπορούσα να πω. Φέτος καίγεται για μια ακόμη φορά η Αθήνα. Ένας δεύτερος τρόπος για να αποσπάσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου από τα ουσιώδη που συμβαίνουν τις μέρες μας; Ή τι άλλο;
Ερωτήματα που χρειάζονται άμεση και ξεκάθαρη απάντηση.
Παρεπιπτόντος. Η αξιωματική αντιπολίτευση που βρίσκεται;. Τυφλώθηκε τόσο πολύ, ή μετατράπηκε σε κοτέτσι.

Με την «δοκιμασμένη συνταγή» η Τουρκία απειλεί την Ελληνική Θράκη





Του Θέμη Στοφορόπουλου Πρώην πρέσβη ε.τ.


ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ποιος ήταν -και είναι- ο σταθερός στρατηγικός στόχος της Άγκυρας καθ’ όσον αφορά στην Κύπρο; Προφανώς, να αποκτήσει -και σταδιακά να μεγιστοποιήσει- ουσιαστικό έλεγχο επί ολόκληρης της Μεγαλονήσου, περιλαμβανόμενης, ει δυνατόν, της τελικής, ολικής της προσάρτησης στην Τουρκία. Πώς προώθησε η Άγκυρα αυτόν τον στρατηγικό στόχο της: χρησιμοποιώντας συστηματικά τα εξής τακτικά μέσα: Επιτυγχάνοντας την αναγνώριση ως τουρκικής μιας μειονότητας τουρκόφωνης (ή, μάλλον,