Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Καλπάζει το χρέος σε όλη την ΕΕ...


Του Γιώργου Δελαστίκ
Στον αέρα έχει τιναχτεί το Μάαστριχτ στις προβλέψεις του για το ανώτατο επιτρεπτό όριο του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη τόσο στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ όσο και στα 17 κράτη που συναπαρτίζουν την Ευρωζώνη. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε προχθές η Γιούροστατ, η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ.

Ποιο 3% ως ανώτατο όριο του ελλείμματος; Κατά μέσο όρο στις 27 χώρες της ΕΕ το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανέρχεται....
στο 6,4% του ΑΕΠ.

Καταναλωτικός οργασμός Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη


Του Δημήτρη Δελεβέγκου (Capital.gr)
Τη στιγμή που στην Ελλάδα η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων δεν έχει πάψει να διχάζει τον εμπορικό κόσμο, η γειτονική Κωνσταντινούπολη για διάστημα 40 ημερών κατάφερε να μετατραπεί σε παγκόσμιο εμπορικό κέντρο και να προσελκύσει εκατομμύρια τουρίστες.

Και αυτό χωρίς να «εφεύρει τον τροχό»: Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε αγαστή συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους συνδέσμους εξαγωγέων της χώρας διοργάνωσαν από τις 18 Μαρτίου έως τις 26 Απριλίου φεστιβάλ αγορών (Istanbul Shopping Fest), όπου τα καταστήματα παρέμεναν ανοιχτά ακόμη και μέχρι τις δύο το πρωί.

Ενιαία μισθολογική ισοπέδωση …προς τα κάτω.

Ενιαία μισθολογική ισοπέδωση …προς τα κάτω.
Είναι δεδομένο ότι το νομοσχέδιο για το νέο, ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο κυοφορείται από μηνών και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι τον Ιούνιο, θα μειώσει δραματικά τις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημά τους.
Στην πραγματικότητα, η επιχειρούμενη εξίσωση των απολαβών των υπαλλήλων σημαίνει τη μισθολογική τους ισοπέδωση προς τα κάτω.
Κι αυτό, γιατί προγραμματίζεται να κοπούν όλα τα επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από το υπουργείο στο οποίο ανήκουν σήμερα.

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Η χαζομάρα της επιμήκυνσης




"Το τελευταίο λοιπόν ανέκδοτο που παίζει η κυβέρνηση του «μεγάλου στοχαστή» είναι η «φιλική αναδιάρθρωση». Δηλαδή μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση χρόνου πληρωμής.
 Μεγαλύτερη χαζομάρα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!"

Σε όλους τους τόνους, προσπαθούν τα κυβερνητικά στελέχη να μας πείσουν ότι το μνημόνιο είναι «ευλογία» και οι στόχοι θα επιτευχθούν.

Όταν το «κατέχω» δολοφονεί το «υπάρχω»


Αναστάσιμες σκέψεις, αντί για πασχαλινές ευχές   
 


Του Δημήτρη  Γιαννακόπουλου 
 

Πίσω από την ελληνική κρίση κρύβεται αυτός ο άτιμος ο Καρτέσιος. Αυτός οδηγεί τον Γιώργο Παπανδρέου να εγκλωβίζεται στην διασταύρωση μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου δρόμου του «σοσιαλισμού των αγορών», όπου κινδυνεύει να τον πατήσει το τριαξονικό της ιστορίας, που είναι φορτωμένο εν είδη φάρσας με τις περιπέτειες του 1827, 1843 και κυρίως του 1893. Φταίει ο Καρτέσιος, διότι έμαθε τους (ξένους) συμβούλους του Γιώργου ότι για να επιλύσεις ένα πρόβλημα οικονομίας ή διοίκησης θα πρέπει να ανακαλύψεις την αντικειμενικότητα των σχέσεων που το ορίζουν και όχι την σκοπιμότητα αυτών που ορίζουν την αντικειμενικότητα. Έτσι φτάσαμε να ομνύουν σε μια  κούφια αποτελεσματικότητα μιας σειράς............. μέτρων που προσδιορίζονται από το περίφημο «μνημόνιο», εμφανιζόμενοι να αδιαφορούν για την πολιτική σκοπιμότητα αυτών που εισηγούνται τα μέτρα στη κυβέρνηση.