Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Στη Χάγη κατά της Ελλάδας η ΠΓΔΜ

Ξεκινά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η προφορική διαδικασία της προσφυγής που κατέθεσε η ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας επικαλούμενη παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας.
Πρόκειται για τη δεύτερη φάση της εξέτασης της προσφυγής που κατέθεσε η ΠΓΔΜ στις 13 Νοεμβρίου του 2008. Είχε προηγηθεί η γραπτή διαδικασία, όπου οι δύο χώρες κατέθεσαν υπομνήματα, τα οποία και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από το Δικαστήριο με την έναρξη της προφορικής διαδικασίας.
Στην προσφυγή της η ΠΓΔΜ επικαλείται ...
παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ (1995), λόγω της αντίρρησης της Ελλάδος στην πρόσκληση για προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008, στο Βουκουρέστι.
Η προφορική διαδικασία θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 30 Μαρτίου και θα διεξαχθεί σε δύο γύρους, στη διάρκεια των οποίων και τα δύο διάδικα μέρη θα εκθέσουν λεπτομερώς τις θέσεις τους με νομικά επιχειρήματα. Η ΠΓΔΜ θα εκθέσει τα επιχειρήματα της στις 21 και 22 Μαρτίου και θα ακολουθήσει η Ελλάδα στις 24 και 25 Μαρτίου. Ο δεύτερος γύρος της προφορικής διαδικασίας θα ξεκινήσει στις 28 Μαρτίου, όπου η πλευρά της ΠΓΔΜ θα απαντήσει στα επιχειρήματα της ελληνικής και στις 30 Μαρτίου θα είναι η σειρά της Ελλάδας.
Οι συνεδριάσεις θα είναι δημόσιες και θα μεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο, μέσω της , ενώ η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί αρκετούς μήνες μετά το πέρας της προφορικής διαδικασίας.
Εκπρόσωποι της Ελλάδας είναι ο πρέσβης Γεώργιος Σαββαΐδης και η νομική σύμβουλος και προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, Μαρία Τελαλιάν. Από την πλευρά της ΠΓΔΜ έχουν οριστεί ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο πρέσβης της χώρας στην Ολλανδία, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Το Δικαστήριο απαρτίζεται από 15 τακτικά μέλη τα οποία έχουν εκλεγεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και προέρχονται από διάφορες γεωγραφικές ομάδες και δύο δικαστές ad hoc, που έχουν οριστεί από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αντίστοιχα.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...