Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Το μυστικό του Μνημείου στην Πλατεία Ταξίμ



Εκατομμύρια άνθρωποι περνούν καθημερινά από την Πλατεία του Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Κοιτάζουν το επιβλητικό Μνημείο που δεσπόζει στην Πλατεία και αναρωτιούνται ποια είναι τα πρόσωπα που βλέπουν. Αναγνωρίζουν τον Κεμάλ, τον Ινονού και τον Στρατάρχη Φεβζί Τσακμάκ, αλλά δεν βρίσκουν κανένα στοιχείο για τους άλλους δυο Στρατηγούς.

Οι Εγκυκλοπαίδειες αναφέρουν ότι το μνημείο κατασκευάστηκε από τον Ιταλό γλύπτη Pietro Canonica και τοποθετήθηκε
στην Πλατεία το 1928. Ο καλλιτέχνης εργάστηκε επί δυο χρόνια για να φτιάξει το έργο , για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποίησε μπρούντζο και πέτρα.

Το τουρκικό περιοδικό Populer Tarih αποκάλυψε το 2002 την ταυτότητα των δυο άλλων Στρατηγών. Πρόκειται για τους Ρώσους αξιωματικούς Kliment Vefremovic Vorosilov και Mihail Vesilyevic Frunze.

Και οι δυο Ρώσοι αξιωματικοί προσέφεραν τη βοήθεια τους με εντολή του Λένιν στον Κεμάλ, στον εθνικοαπελευθερωτικό του αγώνα. Επισκέφθηκαν το μέτωπο του Σαγγαρίου και βοήθησαν με την τεχνογνωσία τους, τον νεοσύστατο στρατό του Κεμάλ.

Για να τιμήσει τη μνήμη τους ο Ατατούρκ έφτιαξε αυτό το μνημείο. Οι απόγονοι του, όμως, κρύβουν την ταυτότητα των δυο Στρατηγών για να μην κατηγορηθούν , ως φαίνεται για προπαγανδιστές του Κομμουνισμού….
http://www.elzoni.gr/html/ent/287/ent.3287.asp

Σχόλιο του Όμηρου.
Φαίνεται λοιπόν για μια ακόμη φορά ότι στις σχέσεις των κρατών δεν υπάρχουν συμπάθειες αλλά μόνο συμφέροντα.
Αυτό ας μας γίνει μάθημα , μια και στήν συνείδηση του Ελληνικού λαού υπάρχει μία συμπάθεια πρός τον Ρώσικο λαό, ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην μεγάλη αυτή χώρα. Η συμπάθεια αυτή, που πιθανότατα πηγάζει από την κοινή θρησκεία των δύο λαών, έχει επιφέρει πολλά δεινά στόν λαό μας που κατ' επανάληψη έχει προδοθεί από τις Ρώσικες κυβερνήσεις.
Χρησιμοποίησαν την λαχτάρα του Ελληνα για ελευθερία για το συμφέρον τους άλλοτε (Ορλοφικά), και άλλες φορές πήραν ξεκάθαρα το μέρος των αντιπάλων μας (Μικρασιατική εκστρατεία), ενώ σε άλλη περίπτωση παρατηρούσαν αμέτοχοι τα γεγονότα (εισβολή στην Κύπρο), παρ' όλο που  μπορούσαν να παρέμβουν αποφασιστικά υπέρ του διεθνούς δικαίου. 
Ας ξυπνήσουμε επί τέλους και ας στηριχθούμε μόνο στις δικές μας δυνάμεις
Ας αποβάλουμε την νοοτροπία του μικρού παιδιού που ψάχνει για προστάτες. Και ας διώξουμε κάθε ξένο κυβερνήτη όσο είναι ακόμη καιρός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...