Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Μέλι γάλα





ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ | Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011 [ 07:54 ]
Η συζήτηση, αργά το βράδυ, ανάμεσα στους δύο δειπνοσοφιστές, έναν άνδρα και μία γυναίκα, σε ταβερνάκι της Καλλιθέας. Αφού συμφώνησαν μεταξύ τους στο ότι «περί γούστου δεν κουβεντιάζουμε», πάνω από ένα σουφλέ με αγκινάρες τσιμπημένο λίγο στο αλάτι, πέρασαν, όπως είναι φυσικό, στο μνημόνιο και το δραματικό του δίλημμα: ή υπογράφουμε και σωζόμαστε, ή χρεοκοπούμε.
Ο άνδρας, αναφανδόν υποστηρικτής του μνημονίου, προσέφυγε στον Καντ, αναφέροντας πρόσφατο σύγγραμμα καθηγητή του Χάρβαρντ περί καντιανής ηθικής.
 Είπε: «Αφού ο νόμος βρίσκεται πέραν του καλού και του κακού, ισχύει ως καθαρή μορφή». Οπότε οι αντιρρήσεις της συνδαιτυμόνος του περί των αντινομιών του νόμου, ακόμα κι όσες διακρίνει ο Καντ, είναι περιττές. Το μνημόνιο έγινε νόμος του κράτους και δεν επιδέχεται ερμηνείες. Τόνισε μάλιστα πως αυτό το περιβόητο αβίωτο του καντιανού σεβασμού προς τη μορφή του νόμου –το οποίο, επιπλέον, μας ενοχοποιεί προκαταβολικά–, για να το διασκεδάσουμε, θα έπρεπε να επιδοθούμε, πολίτες και κόμματα, σε αυστηρή αυτοκριτική. Υποσχέθηκε μάλιστα να αναπτύξει σε προσεχές δείπνο μια προβληματική περί αλήθειας.
Η γυναίκα, αφού αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της αληθολογίας με την ευαγγελική απορία ενός: «και τι εστί αλήθεια;», ανταπάντησε με τα εξής: «Ας υποθέσουμε πως κάποιος θεωρούσε ότι έχει το δικαίωμα της αυτοκτονίας (της χρεοκοπίας). Αλλά συγχρόνως γνώριζε πως μια κοινωνία από αυτόχειρες θα ήταν αδιανόητη. Τότε, την αντίφασή του αυτήν κανείς δεν θα μπορούσε να την επιλύσει εν ονόματι του καθολικού νόμου. Διότι ο νόμος της φύσης θα του επέτασσε να μην υποχωρεί μπροστά στην επιθυμία του, προκειμένου να παραμένει αυτόνομος θέτοντας τον εαυτό του ως αυτοσκοπό, πράγμα που επιθυμεί και ο Καντ. Οπότε η υποταγή του στον νόμο του μνημονίου, δηλώνοντας την ετερονομία του, θα μετέτρεπε την καντιανή προτροπή σε απολογία της εθελοδουλίας». Και συνέχισε…
Αλλά τον οίστρο των δύο συμποσιαστών διέκοψε ο νεαρός σερβιτόρος που έφερνε, εκ μέρους του καταστήματος, γιαούρτι με μέλι.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artId=383827&dt=10/02/2011#ixzz1De2a59zN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...