Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Έρχονται οι αλλαγές σε ΔΕΚΟ και σε φορείς του δημοσίου


Διπλασιασμός των εποπτευόμενων από το υπουργείο Οικονομικών ΔΕΚΟ σε περίπου 105 - 110, συντονισμένες πιέσεις στις εισηγμένες ΔΕΚΟ για περικοπές, αλλά και επιτάχυνση των αποφάσεων για λουκέτα - συγχωνεύσεις στους 1.500 φορείς του ευρύτερου δημοσίου  προωθεί η κυβέρνηση με τη μέγιστη δυνατή... μυστικότητα για να αποφευχθεί νέο κύμα αντιδράσεων εν μέσω εορτών.

Το μέτωπο θα ανοίξει ηχηρά από τις επόμενες ημέρες, με την ανακοίνωση των αποφάσεων για τις εποπτευόμενες ΔΕΚΟ και θα κορυφωθεί τους επόμενους
μήνες με αποφάσεις για συγχωνεύσεις - λουκέτα. Εκφράζονται φόβοι ότι θα προκληθεί άλλη μία εστία συγκρούσεων μετά τα "κλειστά" επαγγέλματα.

Η Τρόικα φέρεται πεπεισμένη ότι το έλλειμμα των κρατικών εταιρειών θα φτάσει και το 2011 στα  1,7-1,8 δισ. ευρώ, και έχει καταστήσει σαφές ότι έως τον Φεβρουάριο περιμένει απτά αποτελέσματα. Τότε, στο πλαίσιο του νόμου που θα καθορίζει τα μέτρα που θα φέρουν στα κρατικά ταμεία 12,8 δισ. ευρώ την τριετία 2012-2014 θα συναποφασίσει με την κυβέρνηση τον νέο γύρο «μεταρρυθμίσεων» που αφορούν πάνω από 1.600 εταιρείες και φορείς και άγνωστο αριθμό εργαζομένων.

Πρώτο βήμα του υπουργείου Οικονομικών είναι η ολοκλήρωση της νέας «λίστας» των ΔΕΚΟ που θα περιλαμβάνει όλες όσες δεν είναι εισηγμένες, και αυτές που εξαιρούσε ο νόμος Αλογοσκούφη του 2005. Με βάση πληροφόρηση που έχει γίνει σε στελέχη της Τρόικας, ο αριθμός τους μπορεί να διπλασιαστεί και από 52 σήμερα να φτάσουν στις 105 - 110.

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στην ηγεσία του υπουργείου αλλά και στην κυβέρνηση από συνδικαλιστικά σωματεία εργαζομένων που επιχειρούν να «πείσουν» ότι πρέπει να εξαιρεθούν και πάλι. Ωστόσο, το πρόβλημα πλέον είναι ότι τίθενται κανόνες επιτήρησης από την Eurostat που ορίζει ότι όποια ΔΕΚΟ ή φορέας έχει τζίρο μικρότερο από 50% του ενεργητικού «μπαίνει» στο έλλειμμα.  Σε αυτές  θεωρούνται  μονόδρομος οι αλλαγές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα σχεδιάζεται να ενταχθούν μεταφορικές ΔΕΚΟ όπως η Αττικό Μετρό,  η Τραμ ΑΕ, αλλά και ο Αερολιμένας  Αθηνών. Το ίδιο ισχύει για την ΕΡΤ αλλά και τη συνδρομητική κρατική τηλεόραση.

Έντονος προβληματισμός υπάρχει για το πώς θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που διαχειρίζονται οι υπό ένταξη  ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, ΕΡΓΟΣΕ,  Θέμις Κατασκευαστική και Κτηματολόγιο ΑΕ.  Το ίδιο ισχύει για τον  ΟΠΕΚΕΠΕ που διανέμει τα αγροτικά κονδύλια, τον ΕΟΜΜΕΧ που στηρίζει τους μικρομεσαίους αλλά και το  ΤΕΜΠΜΕ το οποίο μόλις χθες με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης αναβαθμίζεται σε βασικό όργανο κρατικού δανεισμού των εταιρειών μέσω των κοινοτικών κονδυλίων και των κρατικών εγγυήσεων.

Οι παραπάνω οργανισμοί θα κληθούν από τον Ιανουάριο να εφαρμόσουν νέο μισθολόγιο με ανώτατο όριο αποδοχών στις 48.000 ευρώ και  υπερωριών και άλλων παροχών στο 10% του μισθολογικού κόστους ανά εταιρεία. Το όφελος  υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ και ισόποση εξοικονόμηση αναμένεται να προέλθει από λειτουργικές περικοπές.

Η ίδια «εντολή» δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες και στις δέκα  εισηγμένες ΔΕΚΟ.  Στην επιστολή αναφέρεται ότι το δημόσιο θα διεκδικήσει τα δικαιώματά τους μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις.  Άφησε όμως ένα «παράθυρο» για μικρότερες  μισθολογικές περικοπές στις 6 ΔΕΚΟ  όπου το δημόσιο έχει απόλυτη πλειοψηφία (ΔΕΗ, ΟΛΠ,  ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ,  ΕΥΑΘ και  ΔΕΠΑ η οποία δεν είναι εισηγμένη αλλά είναι συνδεδεμένη με τα ΕΛΠΕ). Σε αυτές τις εταιρείες έχει γίνει 7% περικοπή τον Μάρτιο δια νόμου η οποία όπως αναφέρεται θα προσμετρηθεί. Πιο ισχυρές είναι οι πιέσεις σε  ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ενορχηστρώνει τις παρεμβάσεις στους πάνω από 1.500 φορείς του  ευρύτερου δημοσίου. Η πολιτική της Τρόικας, όπως κατεγράφη πρόσφατα στην έκθεση του ΔΝΤ, είναι να καταργηθούν όσοι δεν έχουν αντικείμενο και να συγχωνευθούν με άλλους ή με τις υπηρεσίες των υπουργείων όσοι έχουν συναφές αντικείμενο.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...