Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Εκτός στόχου έσοδα και δαπάνες



Συνθήκες ασφυξίας δημιουργούν στην κυβέρνηση τα νέα στοιχεία του προϋπολογισμού- Στα δύο δισ. ευρώ η μαύρη τρύπα
Συνθήκες ασφυξίας δημιουργούν στην κυβέρνηση τα νέα στοιχεία του προϋπολογισμού τα οποία οδηγούν στη διεύρυνση της μαύρης τρύπας η οποία πλέον φθάνει στα δύο δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στο 10μηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου το δημόσιο έχει εισπράξει ποσό ύψους 40,9 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στο διάστημα που απομένει θα πρέπει να εισέλθουν στον κρατικό κορβανά, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, περί τα 11,7 δισ. ευρώ.  Το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζει ότι το υψηλότερο ποσό που μπορεί να εισπραχθεί στο επόμενο δίμηνο είναι σημαντικά μικρότερο και φθάνει τα 9,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό που θα επηρεάσει το έλλειμμα τόσο του 2010 όσο και του 2011 θα είναι άνω  δύο δισ. Ευρώ.



Η εξέλιξη αυτή είναι γνωστή εν μέρει στις Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για αυτό το λόγω άλλωστε το ΔΝΤ ζήτησε την άμεση αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών οι οποίοι βρίσκονται σε αδράνεια. Σημειώνεται ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση της τάξης 3,7% στο 10μηνο έναντι στόχου 8,7%.

Την ίδια στιγμή οι δαπάνες του προϋπολογισμού είναι εκτός στόχου. Συγκεκριμένα εναι μειωμένες κατά 7% έναντι στόχου 7.8%.

Παράλληλα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ιδιαίτερα τσεκουρεμένο και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται μέχρι το τέλος του έτους να φθάσει τα 9,2 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2010, σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα περιορίστηκε στα 17,405 δισ. ευρώ από 24,833 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009 σημειώνοντας μείωση περίπου 30% έναντι στόχου μείωσης στο δεκάμηνο με βάση το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής κατά 32% (επικαιροποιημένος στόχος Αυγούστου) και ετήσια εκτίμησης για μείωση – όπως αποτυπώνεται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού – κατά 36,9%.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...