Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

7 «νάρκες» διαλύουν το ασφαλιστικό



ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ
Στοιχεία-φωτιά για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης παρουσίασε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής παρακολούθησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει σενάριο μείωσης δαπανών στην καταβολή συντάξεων για την επόμενη πενταετία.
Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του κ. Κουτρουμάνη ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των διπλοσυνταξιούχων, οι οποίοι δε δήλωναν δεύτερη σύνταξη, επειδή, όπως είπε, δεν υπήρχε μηχανοργάνωση. Τόνισε, επίσης, ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα εφαρμοστεί το λεγόμενο εργόσημο που θα αφορά 250.000 ανασφάλιστους, κυρίως οικόσιτο προσωπικό και εργάτες γης.
Εντυπωσιακά ήταν τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κουτρουμάνης για τις απώλειες εσόδων των ταμείων, όχι μόνο λόγω της ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και εξαιτίας της μείωσης των αποδοχών και της αύξησης της ανεργίας. Και εστίασε σε 7 σημεία που αποτελούν βόμβα στα θεμέλια του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και έχουν ως ακολούθως:

1. Η ανασφάλιστη εργασία εκτιμάται στο 25% ή σε 5 δισ. ευρώ. Κυβερνητικός στόχος είναι η μείωσή της την επόμενη τριετία στο 12%.
2. Mία μονάδα μείωσης των αποδοχών σημαίνει απώλεια για το ΙΚΑ περίπου 115 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν μείωση (αν επέλθει) κατά μέσο όρο κατά 6% θα επιφέρει πτώση των εσόδων στο ΙΚΑ από εισφορές κατά 700 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011.
3. Κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας (50.000 άτομα) αυξάνει την απώλεια κατά 300 εκατ. ευρώ για το ΙΚΑ, ενώ για τον ΟΑΕΔ η επιβάρυνση λόγω των επιδομάτων κινείται στα 150 εκατ. ευρώ.
4. Η εισφοροδιαφυγή αποτελεί το μεγάλο εφιάλτη του ασφαλιστικού και για το σύνολο των ταμείων αγγίζει το ποσό των 8 δισ. ευρώ. Μόνο στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, στο ΙΚΑ, η εισφοροδιαφυγή αντιστοιχεί περίπου στο 30% των εσόδων και σημαίνει απώλειες 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.
5. Η κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων έχει μειωθεί (λογιστικές ζημιές) στα 26,8 δισ. ευρώ (αποτίμηση 31/12/2010) από 29 δισ. ευρώ που ήταν στις 31/12/2009.
6. Την επόμενη τετραετία οι δαπάνες για συνταξιοδότηση θα αυξηθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ από την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων.
7. Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία από επιχειρήσεις και αυτοαπασχολουμένους ανέρχονται στα 10 δισ. ευρω, εκ των οποίων τα 5,9 δισ. είναι χρέη προς το ΙΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...