Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Οι γνωριμίες του ΓΑΠ και η εξωτερική πολιτική


Γράφει ο Όμηρος

Ακούγοντας σήμερα το μεσημέρι , στο ραδιόφωνο του Real, τον υφυπουργό εξωτερικών να συνομιλεί με τον Νίκο Χατζηνικολάου, έμεινα για πολλοστή φορά εμβρόντητος με το θράσος που έχουν οι σημερινοί κυβερνώντες, αλλά και την ευκολία με την οποία οι θρασύτατες αυτές απόψεις ξεπερνιούνται χωρίς σχόλιο από έμπειρους δημοσιογράφους, μεταβαλλόμενες με αυτόν τον τρόπο σε βεβαιότητες στο πίσω μέρος του εγκεφάλου του ακροατή.
Είπε λοιπόν ο υφυπουργός ότι στις συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με αντίστοιχους ομότιμούς του άλλων χωρών, ο πρωθυπουργός λόγω των πολλών διεθνών γνωριμιών του θα μπορέσει να ωφελήσει την χώρα και να επιτύχει συμφερότερα αποτελέσματα. Είναι μία άποψη που από ότι ενθυμούμαι, χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον πριν από τις τελευταίες εκλογές, αλλά και αμέσως μετά. Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί από τον ΓΑΠ  εξ αιτίας των γνωριμιών του στην διεθνή πολιτική σκηνή. Έτσι απλά και αόριστα.

Ξεπερνιέται έτσι η σκληρή πραγματικότητα, που θέλει στην διεθνή πολιτική σκακιέρα, οι μάχες να δίδονται όχι σε επίπεδο γνωριμιών, αλλά σε επίπεδο αντιπαράθεσης συμφερόντων, άλλοτε με κανόνες διεθνούς δικαίου, αλλά και χωρίς αυτούς, η με παραβίαση αυτών.
Οι συμμαχίες που διαμορφώνονται εξαρτώνται από τα γεωστρατηγικά  δεδομένα αλλά και από προσδοκίες μελλοντικής  οικονομικής και στρατηγικής συνεργασίας. Εξαρτώνται από τις προσδοκίες και τους σχεδιασμούς των μεγάλων οικονομικών και στρατιωτικών δυνάμεων, εξαρτώνται από οικονομική ισχύ και την επιρροή που ασκεί μία χώρα στον περιβάλλοντα και τον διεθνή χώρο. Με αυτή την έννοια, οι δημιουργούμενες συμμαχίες έχουν ισχύ όσο παραμένουν οι συσχετισμοί που τις δημιούργησαν, και διασπώνται όταν αυτοί εκλείψουν.
Στην διεθνή πολιτική σκηνή παίζουν ρόλο η ικανότητα διαπραγμάτευσης, ο μακροχρόνιος μελετημένος σχεδιασμός, η θέση σαφών στόχων και η προσπάθεια επίτευξής τους με προσήλωση αλλά και ευελιξία.
Θα μπορούσε κανείς να αναλύσει σε βάθος και να συγγράψει μακροσκελέστατη μελέτη πάνω στους παράγοντες που επηρεάζουν τις διεθνείς πολιτικές σχέσεις. Πουθενά όμως δεν θα έβρισκε τις προσωπικές γνωριμίες να παίζουν τον παραμικρό λόγο.
Ας πάψουν λοιπόν να μας κοροϊδεύουν, οι κυβερνώντες, και αν μπορούν ας ασχοληθούν με την πραγματική πολιτική προτού μετρήσουμε και άλλες ήττες στην εξωτερική μας πολιτική.

Αν μπορούν!!!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...