Με τις Βρυξέλλες να έχουν αναλάβει ρόλο μεσάζοντα πιέζοντας την ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει έτοιμες λιγνιτικές μονάδες σε ιδιωτικά συμφέροντα, ώστε να ανοίξει «αποτελεσματικά» η αγορά ενέργειας, οι εκπρόσωποι της τρόικας γύρισαν, σε μια επίδειξη δυσαρέσκειας, την πλάτη στην υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη και δεν πήγαν καν στο ραντεβού της Παρασκευής.
Η ισχυρή πίεση που ασκείται με μοχλό την Κομισιόν, αρχικά για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, και τώρα για ενοικίασή τους (για 15+5 χρόνια) σε ιδιώτες παίκτες της αγοράς, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να προμηθεύονται λιγνίτη σε τιμή κόστους, είναι άμεσα συνυφασμένη με τη δυνατότητα που θα αποκτήσουν να διαμορφώνουν τις τιμές χονδρικής τιμής ρεύματος (Οριακή Τιμή Συστήματος).
Από την ΟΤΣ εξαρτάται αν και πόσο θα δουλέψουν οι έξι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου που έχουν φτιάξει στην Ελλάδα ιδιώτες παίκτες (Μυτιληναίος, Βαρδινογιάννης, ΕΛΠΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ κ.ά.), οι οποίες, λόγω του υψηλότερου κόστους καυσίμου, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τον φτηνό λιγνίτη που χρησιμοποιεί αποκλειστικά η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μην «μπαίνουν στο σύστημα» και να λειτουργούν με επιδοτήσεις.
Δεδομένης της απροθυμίας που δείχνει, από τη μια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας λόγω πολιτικού κόστους να προχωρήσει σε διαγωνισμούς παραχώρησης λιγνιτικών κοιτασμάτων και, από την άλλη, της αδιαφορίας που δείχνουν λόγω οικονομικού κόστους οι επιχειρηματίες, το βάρος των πιέσεων για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη έχει μεταφερθεί μοιραία σε άλλες λύσεις, που θεωρούνται «ισοδύναμου αποτελέσματος» με την απευθείας πώληση μονάδων.
Με τη ΓΕΝΟΠ να θεωρεί ως «αιτία πολέμου» τη λύση της ενοικίασης ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ -που πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν για λογαριασμό των ιδιωτών-, η κυβέρνηση προωθεί στις Βρυξέλλες το σενάριο της ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ με εταιρείες τρίτων χωρών (swaps). Πρόκειται για μια πρόταση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα παραχωρεί προς πώληση στην ελληνική αγορά προκαθορισμένες ποσότητες ενέργειας σε εταιρείες τρίτων χωρών (Ιταλική Edison, Κύπρος και Βουλγαρία), και παράλληλα θα παίρνει από τις ίδιες εταιρείες ισχύ ίσης αξίας για να την πουλά στις συγκεκριμένες ξένες αγορές.
Η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη χαρακτήρισε την Παρασκευή ιδιαίτερα κρίσιμη τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης ακόμη και μέχρι αύριο, Δευτέρα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Σχολιάζει ο Όμηρος
Εκείνο που εντέχνως παραλλείπει το δημοσίευμα είναι η είδηση ότι, έχει ήδη προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων στόν οποίο δεν μπορεί να πάρει μέρος η ΔΕΗ. Ότι, δεν δέχονται λοιπόν οι ΠΑΣΟΚΟσυνδικαλιστές, και προβάλλεται από τα μέσα σαν κόκκινη γραμμή, θα ξεπερασθεί βάζοντας τους ιδιώτες στην εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων από την κερκόπορτα. Μετά ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση (βλέπε ξεπούλημα κατά την προσφιλή ΠΑΣΟΚΙΚΗ πρακτική) ήδη λειτουργούντων μονάδων είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Ας θυμηθούμε ότι τα λιγνιτικά κοιτάσματα αποτελούν τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής ορυκτό πλούτο της Ελλάδας. Με αυτά καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών μας αναγκών. Η ορθολογιστική και σωστη εκμετάλλευσή τους μπορεί να καλύψει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών, και με εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας, η επιβάρυνση στό περιβάλλον να είναι ελάχιστη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου